Zonneboiler

Met een zonneboiler kan je een deel van je sanitair water verwarmen. ’Combi-zonneboilers’ warmen ook water op voor vloerverwarming.

Een zonneboiler maakt warmte uit daglicht. De collectoren worden meestal op het dak van een gebouw gelegd. De zon hoeft niet per se te schijnen, ook bij bewolking en zelfs in de winter produceert de installatie warmte.

Werking

Het systeem bestaat uit zonnecollectoren en een boiler (voorraadvat). De zonnecollectoren worden op het dak geplaatst. Door de collectoren stroomt een vloeistof die de warmte van het zonlicht opneemt. Een pomp brengt de opgewarmde vloeistof naar het voorraadvat. De vloeistof geeft haar warmte af aan het leidingwater in het voorraadvat en wordt daarna teruggepompt naar de collector, om een nieuwe hoeveelheid warmte op te halen. Het water in het voorraadvat is klaar voor gebruik.

In België is een zonneboiler altijd gekoppeld aan een naverwarming (bv. een geiser, centrale verwarmingsketel of warmtepomp) om het hele jaar door een aangename watertemperatuur te verzekeren. 

Naar top