Waarom zo traag?
Hoe sneller je rijdt, hoe minder je opmerkt, hoe minder reactietijd er is en hoe groter je stopafstand wordt. Snelheid is de grootste boosdoener bij verkeersongevallen. Een lagere snelheid zorgt ook voor een betere verkeersleefbaarheid. Daarom werden uitgebreide zones 30 ingericht in onze gemeente.
De laatste was in oktober 2023 op Velle.
Zet zone 30 mee in de kijker
Woon je in een zone 30 en wil je passerende autobestuurders stimuleren om de zone 30 te respecteren? Dan kan je bij het team Mobiliteit een V-bord (zoals je die ook wel eens bij een verkoop van een woning ziet) afhalen. Door dit bord uit te hangen, geef je als bewoner aan dat je het lagere snelheidsregime ondersteunt. Bovendien wordt het voor bestuurders extra zichtbaar dat ze zich in een zone 30 bevinden.
Er gelden enkele regels voor het uithangen van een bord:
- Je moet in een straat met zone 30 wonen
- Het bord mag niet hinderlijk hangen voor weggebruikers
- Het bord mag het zicht op verkeerstekens niet ontnemen
- Het bord mag niet aangebracht worden aan palen van verkeersborden, openbare verlichting of verkeerslichten
Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan je een sensibiliseringsbord ophalen bij team Mobiliteit.
Zeven tips om je aan de snelheidslimiet te houden
Moeite om de snelheidslimiet te respecteren? Probeer deze tips en help mee om onze straten veiliger en leefbaarder te maken. Een boete vermijden spaart uiteraard ook je portemonnee, maar laat dat niet de belangrijkste drijfveer zijn.
- Je GPS als geheugensteun. Op voorwaarde dat je regelmatig updates installeert, kan je GPS-systeem een geheugensteuntje bieden. Een bord niet gezien? Dan kan je op de meeste GPS-systemen de geldende maximumsnelheid raadplegen.
- Laat je niet beïnvloeden. Ongeduldige collega-weggebruikers? Laat je niet beïnvloeden door asociaal rijgedrag. De snelheidslimiet geldt voor iedereen.
- Adaptieve cruisecontrol? Maak er gebruik van! Het zorgt ervoor dat je automatisch wordt bijgestuurd als je te snel rijdt.
- Probeer eens wat anders dan de wagen! Neem de fiets of denk aan het openbaar vervoer.
- Controleer vooraf je reistijd. Kijk voor je vertrek al even online hoe het zit met de verkeerssituatie. Problemen onderweg? Dan kan je wat vroeger vertrekken en/of een alternatief uitstippelen.
- Vertrek tijdig. Zo kom je niet in de verleiding om onderweg het gaspedaal harder in te duwen dan is toegestaan.
- Beter later dan nooit. Duurt je verplaatsing langer dan verwacht, bewaar dan de kalmte. Sneller rijden levert amper tot geen tijdswinst op maar vergroot het risico op ongevallen. Het is beter om wat later aan te komen dan nooit.