Streekproducten

Fijnproevers voelen zich snel thuis in Temse met de vele gezellige horecazaken die streekgerechten serveren.

Paling en vlaai

  • De specialiteit van Temse is paling. Hij wordt op verschillende wijzen bereid. Het meest bekende en populaire recept is paling in 't groen. Paling werd hier tot kort na de Tweede Wereldoorlog rechtstreeks uit de Schelde gevist. Je kan paling in heel wat restaurants in Temse proeven.
  • Een typisch gebak uit Temse is vlaai. De vlaai werd vroeger geserveerd tijdens kermisfestiviteiten. Vandaag vind je vlaai nog terug bij verschillende lokale bakkers. Deze bakkers gebruiken vaak hun eigen ingrediëntenmix waardoor elke vlaai een unieke smaak heeft. De vlaai van Temse is (donker) bruin van kleur en wordt gepresenteerd in een aarden kommetje. Die traditie vindt zijn oorsprong in het kleiontginnings- en steenbakkersambacht, waarvoor onze streek gekend stond.

Bier in Temse

Brouwerij VBDCKYoon Thoen

Temse en haar deelgemeenten hadden vroeger elk hun brouwerijen. De brouwer stond in hoog sociaal aanzien in het dorp. Brouwerij VBDCK uit Tielrode zet met het KEREL-gamma deze traditie verder.

Bij elk evenement in Temse worden gelegenheidsbieren gecreëerd. Zelfs de lokale bierclub de Objectieve Kaaischuimers beschikt met de niet-gepasteuriseerde Fretalop (6,5 %) over een eigen bier van hoge gisting. De bierclub organiseert elk jaar in september vlakbij de kerk van Velle haar eigen bierfestival.

Confrérie Gouden Sleutel

Confrérie Gouden Sleutel ontstond in 2017 onder impuls van de vereniging Toerisme Temse. De Confrérie legt zich toe op de promotie van producten uit Temse en verenigt de lokale producenten ervan onder één organisatie.

De Confrérie stelt geschenkpakketten met streekproducten samen. Deze pakketten zijn op bestelling te verkrijgen in het Toeristisch Infokantoor.

  • Verder is er een culinaire beurs waar je het ‘smakelijke erfgoed’ van Temse kan proeven en aankopen.
  • Tot slot kan je genieten van culinaire wandelingen in het historische centrum van Temse.

Streekproductenbrochure

Lees meer over alle erkende streekproducten uit Temse in de handige gids ‘Proeven van Temse’. Een gedrukt exemplaar krijg je via de dienst Toerisme. 

Downloads

Naar top