Er werd een brownfieldconvenant afgesloten om de site van de vroegere steenbakkerij in Steendorp te ontwikkelen. We gaan voor een natuurgerichte inrichting en een toeristisch-recreatief knooppunt.
De site van de steenbakkerij (18,57 ha) in Steendorp staat leeg sinds de beëindiging van de activiteiten in 2010. Momenteel is de site juridisch bestemd voor industriële activiteiten in relatie tot de kleiontginning. Maar door de geïsoleerde ligging in het midden van verschillende waardevolle natuurgebieden is een herbestemming naar kmo of woongebied niet wenselijk.
Visienota
Om een nieuwe geschikte invulling te vinden voor de site zijn de voorbije jaren meerdere gesprekken gevoerd tussen Lokaal Bestuur Temse, de eigenaars, verschillende belangengroepen en overheidsinstanties (over verschillende bevoegdheden en zowel op lokaal, provinciaal als gewestelijk niveau). Resultaat? Een gedragen toekomstvisie voor het gebied werd vastgelegd in een visienota. Deze visie voorziet een ophoging van de gronden voor landschapsherstel van de Wase cuesta in combinatie met bebossing en zachte toeristisch-recreatieve functies.
Brownfieldconvenant
Voor de herontwikkeling van verwaarloosde, onderbenutte en/of vervuilde sites voorziet de Vlaamse overheid het Brownfielddecreet. De Vlaamse Regering, de eigenaars en Lokaal Bestuur Temse schreven hun engagementen en ambities neer in het brownfieldconvenant '191. Steendorp-Steenbakkerij', dat een afsprakenkader vormt voor de verdere ontwikkeling.
Masterplan
Er werd een masterplan voor de herbestemming van de site opgemaakt. Uitgangspunten zijn een uitbreiding van de groene omgeving rond de Scheldevallei, de Roomkouter, het Gelaagpark en de site van het Fort van Steendorp met als extra aandachtspunt een toeristisch-recreatieve insteek die ook de dorpsgemeenschap ten goede komt.
Via een grondverzet van ongeveer 765 000 m³, nodig om het economische plaatje rond te krijgen, komen er twee groene heuvels op de plaats waar nu hangars staan en een grote betonnen vlakte ligt. Deze heuvels bieden enerzijds plaats aan natuur en anderzijds aan extra wandel- en fietspaden die aansluiten op het aanwezige net.
Dichter bij de dorpskern komt er een evenementenplein met opties voor horeca. Ook het behoud van een typische schouw en (een deel van) een hangar als getuige van het steenbakkersverleden van het dorp zijn in het masterplan opgenomen.
Hoe gaat het nu verder?
Het masterplan wordt in fases uitgevoerd. Dit betekent dat tijdens de werken, die gemakkelijk tot tien jaar in beslag kunnen nemen, al delen van het nieuwe domein voor publiek toegankelijk gemaakt kunnen worden.