Scheldepark

Het Scheldepark is een restant van het oorspronkelijke kasteelpark (1787-1870). Voor de 12de eeuw stond op deze plaats de waterburcht Herckenstein (afgekort Hercke of Arcke), die in 1783 werd gesloopt. In 1787 werd meer noordwaarts een classicistisch kasteel gebouwd, met als laatste (en meest bekende) eigenaar de familie Janssens de Varebeke. In de volksmond spreekt men nog van den bos van Janssens. In 1965 werd het kasteel afgebroken om plaats te maken voor een zwembad dat in 2018 volledig vernieuwd werd door de Vita-groep. Enkel de voormalige kasteelingang met poort en het beeld van de leeuw bleven bewaard en herinneren samen met enkele infopanelen nog aan de bijzondere geschiedenis van deze plek.

Fretalop

Zoals een sprookje over Temse verhaalt, slikte een draak in 1346 zowel geiten, katten als inwoners in. “Hij freet het al op”, riepen de Temsenaars verschrikt. Hij kreeg de bijnaam Fretalop. Het dier werd gevangen onder de poort van de waterburcht, waar nu het Scheldepark ligt. Het was een jonge Gentse romanticus die het verhaal van de draak verzon om indruk te maken op een meisje uit Temse. De restobar aan het zwembad is genoemd naar de draak.

Toffe speelplek

Je kan er korte wandelingen maken en spelen op de speeltuigen of de fit-o-meter doen. Dankzij de interactieve geluidsboog kan je verschillende spelletjes combineren, van stoelendans tot geluiden van dieren zoeken. Het Vita-Scheldebad biedt plezier voor jong en oud.

Gerelateerde items

Naar top