Provinciaal domein Roomacker

De Roomacker is een provinciaal domein van 12 ha in Tielrode. Je kunt er een mooie wandeling maken langs de drie vijvers die vroeger kleiputten waren.

De Wase cuesta zorgt voor een opmerkelijk hoogteverschil van wel 25 tot 30 meter in Tielrode. De klei op de heuvelrug bleek bijzonder geschikt om bakstenen van te maken. In Tielrode groef de Antwerpse Machinesteenbakkerij tussen 1930 en 1942 naar klei op de Roomacker. Drie putten bleven over, die zich spontaan ontwikkelden tot vijvers. Vandaag vind je er een grote diversiteit aan planten- en diersoorten terug.

De naam Roomacker verwijst naar oorspronkelijke eigenaars van deze gronden, namelijk de 16de-eeuwse familie Van Roome.

In 1993 kocht Provincie Oost-Vlaanderen het domein aan. Die richtte het samen met Lokaal Bestuur Temse belevingsvol en met respect voor de natuur in met infoborden, rustbanken, insectenhotels, enz.

Wandelaars en joggers hebben het in dit provinciaal domein helemaal naar hun zin. De Finse piste vormt een perfect jogparcours. Sportievelingen kunnen zich uitleven met de vele Fit-o-meters op het domein. Ook de bewegwijzerde Roomackerroute (9 km) en 10 000-stappenwandeling passeren hier.

Naar top