Ongeschikt of onbewoonbaar

Maak een afspraak

Inhoud

Een (huur)woning moet veilig en gezond zijn. Als ze gebreken vertoont, kan de woning ongeschikt of onbewoonbaar verklaard worden.

Wat is ongeschikt of onbewoonbaar?

Een woningcontroleur van Wonen-Vlaanderen zal een conformiteitsonderzoek uitvoeren en je woning nauwkeurig controleren aan de hand van een technisch verslag. Tijdens het onderzoek van de woning doet een woningcontroleur vaststellingen van de gebreken in de woning. 

Er zijn 3 categorieën van gebreken volgens de aard en de ernst van het probleem, samen zorgen ze voor een advies aan de burgemeester: 

  • Een woning wordt ongeschikt verklaard als ze meer dan 6 gebreken in categorie I heeft of 1 gebrek in categorie II. Deze gebreken beïnvloeden de levensomstandigheden van de bewoners negatief maar vormen geen direct gevaar voor hun veiligheid of gezondheid. 
  • Een woning wordt onbewoonbaar verklaard als ze minstens 1 gebrek heeft in categorie III. Deze gebreken veroorzaken mensonwaardige levensomstandigheden of vormen een direct gevaar voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners. De woning is niet geschikt voor bewoning.

Procedure

Besluit ongeschikt of onbewoonbaar 

Op basis van de vaststellingen van de woningcontroleur beslist de burgemeester om de woning ongeschikt en/of onbewoonbaar te verklaren. Dit heeft als gevolg dat het pand wordt opgenomen in de Vlaamse inventaris van Ongeschiktheid en Onbewoonbaarheid (VIVOO) op datum van het besluit van de burgemeester.

Ben je het niet eens met het besluit, kan je beroep aantekenen binnen de 30 dagen.

Opname in inventaris ongeschikte en onbewoonbare woningen

De opname in de Vlaamse inventaris van Ongeschiktheid en Onbewoonbaarheid heeft een aantal gevolgen:

  • Voor woningen die op de inventaris staan, zal de houder van het zakelijk recht een gemeentelijke belasting moeten betalen. De belasting is verschuldigd van zodra de woning 12 opeenvolgende maanden is opgenomen in de inventaris.
  • Het verhuren, te huur stellen of ter beschikking stellen van een ongeschikte of onbewoonbare woning is strafbaar. De verhuurder kan gestraft worden met een geldboete en/of gevangenisstraf.
  • De huurder kan bij de vrederechter een verminderde huurprijs afdwingen of een deel van de huurgelden terugvorderen. Het lopende huurcontract kan ook nietig worden verklaard.
  • Onder bepaalde voorwaarden kan er een sociaal beheersrecht op je woning worden ingesteld.
  • Als de burgemeester heeft geoordeeld dat de woning niet meer kan worden bewoond, moet de bewoner de woning verlaten en (eventueel tijdelijk) verhuizen naar een andere woning:
    • Bij een eventuele herhuisvesting van de huurder kan de verhuurder opdraaien voor de kosten.
    • In sommige gevallen heeft de bewoner recht op voorrang voor sociale huisvesting of op een tegemoetkoming in de huurprijs vanuit Vlaanderen.

Wat te doen na het besluit?

  • Zorg ervoor dat de gebreken aan de woning hersteld worden en vraag daarna (opnieuw) een conformiteitsattest aan.
  • Worden er werken tijdens het eerste jaar na aankoop uitgevoerd, dan kan je een vrijstelling van belasting krijgen.
  • Verkoop je de woning, breng dan de gemeente en de Vlaamse overheid op de hoogte.

Is je woning ongeschikt of/en onbewoonbaar verklaard en moet je verhuizen, dan kan je terecht bij het Sociaal huis.

Meer info

Meer informatie vind je in de Vlaamse brochure 'Wonen doe je niet op goed geluk. Wat als je woning ongeschikt of onbewoonbaar is verklaard?'

Gedetailleerde informatie over de procedure kan je terugvinden in het gemeentelijke regelement onderaan deze pagina.

Voor wie

Alleen woningen of kamerwoningen die niet aan de minimale kwaliteitsnormen voldoen, kunnen ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard worden. Gebouwen of gebouwgedeelten zonder woonfunctie, zoals een fabriekspand, niet.

Naar top