Wijziging rijopleiding vanaf 1 maart 2024

Vanaf 1 maart moeten begeleiders van kandidaat-bestuurders die starten met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’ een verplicht vormingsmoment volgen. Daarnaast wordt de minimale oefenperiode verlengd van 3 naar 5 maanden.

Vormingsmoment voor begeleiders

Kandidaat-bestuurders met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’ (M36 of M12) kunnen maximaal 2 begeleiders (familieleden, vrienden of kennissen) kiezen die hen begeleiden bij het leren autorijden.

Begeleiders van kandidaat-bestuurders die vanaf 1 maart starten met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’ moeten een verplicht vormingsmoment volgen. Je kan het vormingsmoment volgen bij een erkende rijschool of een erkende lesgever. Tijdens het vormingsmoment leer je hoe je een kandidaat-bestuurder veilig en correct begeleidt. Het is geen praktische proef of test van de wegcode. Meer info vind je op de websites van de rijscholen.

Het vormingsmoment duurt 3 uur, kan digitaal of ter plaatse gevolgd worden (dat kan de rijschool of lesgever zelf bepalen) en kost 20 euro. Begeleiders van kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs M36 moeten het vormingsmoment minstens 5 maanden voor het praktijkexamen volgen. Voor begeleiders van kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs M12 is er geen verplichte termijn.

Minimale oefenperiode van 5 maanden

Vanaf 1 maart moet elke kandidaat-bestuurder met een voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden, tussen het afleveren van het voorlopig rijbewijs en het afleggen van het praktisch examen, minstens 5 maanden verplicht oefenen op de openbare weg. Momenteel ligt de oefenperiode nog op 3 maanden. De oefenperiode van 5 maanden geldt ook voor kandidaat-bestuurders die hun voorlopig rijbewijs kregen voor 1 maart, maar pas vanaf 1 maart hun praktijkexamen afleggen. De verplichte oefenperiode geldt niet voor kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs M12.

Gepubliceerd op donderdag 29 feb 2024 om 09.58 u.

Thema's

Naar top