Werken Hoogkamerstraat-Smesstraat en S-G Boereboomstraat

Agentschap Wegen en Verkeer past het kruispunt Hoogkamerstraat-Smesstraat aan, opent op de N16 de afslag naar S-G Boereboomstraat (gedeeltelijk) en sluit de afslag naar Smesstraat.

Eind 2022 werd het kruispunt van de N16 met de Hoogkamerstraat heraangelegd. Gekoppeld aan deze heraanleg was de afsluiting voorzien van 2 zijstraten: de S-G Boereboomstraat en de Laagstraat. Na evaluatie van deze maatregelen en de verkeerssituatie op en rond het kruispunt treft het Agentschap Wegen en Verkeer na overleg met de gemeente Temse nu bijkomende maatregelen. 

Wat verandert?

 • De S-G Boereboomstraat wordt bij wijze van proef in één richting terug opengesteld. Verkeer (-3,5 ton) vanuit Sint-Niklaas kan er terug inrijden vanaf de N16, maar men mag niet de N16 oprijden. Door de aanwezigheid van een afslagstrook op de N16 kan dit relatief veilig en zonder hinder gebeuren. De maatregel wordt na een half jaar geëvalueerd. 

 • De rechtstreekse aansluiting van de Smesstraat op de N16 wordt afgesloten. De kans op conflicten met fietsers en doorgaand verkeer is immers groot.
  Bewoners en ondernemers zijn toegankelijk via het kruispunt N16-Hoogkamerstraat.

 • De aansluiting van de Smesstraat op Hoogkamerstraat wordt aangepast en ruimer gemaakt, zodat het verkeer vlotter kan indraaien vanaf het kruispunt. Er wordt een schrikstrook in beton aangelegd en de markeringen worden aangepast.
 • Een bijkomend verkeerslicht (al geplaatst) in de Hoogkamerstraat moet ervoor zorgen dat het verkeer komende uit de Smesstraat vlot het kruispunt kan oprijden en niet moet wachten tot verkeer uit de Hoogkamerstraat ruimte laat.

De Laagstraat blijft definitief afgesloten. Het risico op conflicten tussen afslaand vrachtverkeer en doorgaand fietsverkeer is te groot. Om het afslaand verkeer richting de bedrijvenzone vlotter te laten verlopen is de lichtenregeling aan het kruispunt geoptimaliseerd, zodat de bypass richting bedrijventerrein efficiënter kan gebruikt worden.

Werken vanaf 17 juni

Er zijn enkele  infrastructurele ingrepen nodig aan het kruispunt met de Hoogkamerstraat om de afsluiting van de Smesstraat te kunnen uitvoeren, zoals het aanpassen van bochtstralen en het plaatsen van nieuwe markeringen.
Vanaf maandag 17 juni voert AWV deze werken uit:

 • Eerste helft van de week: werken aan de aansluiting van de Smesstraat met de Hoogkamerstraat
  • Duur: max. 5 werkdagen. De nieuw aangelegde schrikstrook in beton blijft daarna nog min. 1 week langer afgesloten voor de uitharding van de betonverharding.

   • Fietsers: beperkte hinder tijdens de markeringswerken
   • Gemotoriseerd verkeer: in de Smesstraat geldt eenrichtingsverkeer ter hoogte van de werf tussen de hoek van de Hoogkamerstraat en de oprit van de eerste woning. Je kan dan tijdelijk de Smesstraat niet meer inrijden vanaf de verkeerslichten in de Hoogkamerstraat. Verkeer kan wel van de Smesstraat naar de Hoogkamerstraat.

    Omgekeerd gelden deze omleidingen:
    • Vanuit het centrum/industriezone TTS: via N16 naar E17, complex Sint-Niklaas-centrum en N16 afslag Smesstraat.
    • Verkeer kan van de Smesstraat naar de Hoogkamerstraat. Verkeer richting Smesstraat komende van Bornem rijdt aan het kruispunt Hoogkamerstraat rechtdoor en keert verder via het E17-complex terug naar Temse om vanaf N16 de Smesstraat in te draaien. 
 • Tweede helft van de week (19, 20 of 21 juni): de S-G Boerenboomstraat wordt opengesteld. Daarna wordt de rechtstreekse aansluiting van de Smesstraat afgesloten.
  • Duur: 1 werkdag 

  • Verkeer op N16 richting Bornem/A12; rijdt over 1 rijstrook. De rechterrijstrook wordt ingenomen door een mobiele werf tussen 9 en 16 u.

  • Fietsers: beperkte hinder maar wel altijd doorgang 

Gepubliceerd op maandag 10 jun 2024 om 10.59 u.

Thema's

Naar top