Naar een zoemrijk Temse

De Week van de Bij van 28 mei tot 4 juni is een campagne van het Vlaams Departement Omgeving en is dit jaar aan een feestelijke 10de editie toe. Ook Temse stimuleert jou om te zorgen voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen.

Wat kan jij doen voor onze bijtjes? Wij geven graag tips en een woordje uitleg.

Nestgelegenheid

De meeste bijensoorten nestelen in de grond, vaak in schuine of verticale wanden of hellingen. Diverse soorten zandbijen, die zowat 80 % van de bijenpopulatie in Vlaanderen uitmaken, houden van open zandige grond.

In de war door het klimaat

Door de klimaatverandering zijn er schommelingen en veranderingen in de seizoenen. Door de zachte winters worden hommelkoninginnen sneller wakker. De zomers zijn geregeld zeer droog, waardoor veel planten niet tot bloei komen. In de herfst krijgen we dan weer te maken met extra warme, zonnige dagen. Bijensoorten die normaal gezien in de lente voorkomen, spotten we geregeld in de herfst. Maar ook honingbijen vliegen tijdens warme herfstmaanden vruchteloos rond op zoek naar voedsel.

Het hele jaar door voedsel

Voor het in stand houden van de bijenpopulatie kan je zorgen voor bloeiende planten in je tuin, met nectar en stuifmeel van de vroege lente tot de late herfst, zodat bijen het hele jaar door voldoende voedsel hebben. Baseer je op het principe van de ‘bloeiboog’. Dat betekent dat je bij het aanplanten ervoor zorgt dat er van februari tot en met november altijd iets in bloei staat. Helaas bloeien in veel tuinen bloemen en planten enkel van mei tot juni. Een bloeiboog realiseer je zowel met bomen, struiken, vaste planten als met bloembollen.

Bijenvriendelijke gemeente

Op heel wat locaties kan je in onze gemeente genieten van onze bijen. Deze bijenvriendelijke locaties zetten we graag extra in de kijker:

  • Roomkouter: Natuurhuis
  • Begraafplaats Temse
  • Begraafplaats Tielrode
Gepubliceerd op dinsdag 16 mei 2023 om 09.32 u.

Thema's

Naar top