Verkeerslichten langs parallelweg N41 voor betere doorstroming

De verkeerslichten worden midden april geplaatst en werken enkel tijdens de avondspits. Doel? Een vlottere doorstroming van de N41 en minder sluipverkeer.

De Nieuwe Steenweg (N41) kampt structureel met druk verkeer en files. Door de werken aan de N446 in Waasmunster en Hamme en de werken aan de N17 is het probleem dringender geworden. Lange files op de N41 en sluipverkeer op de parallelweg en de dorpskern van Elversele zorgen voor frustratie en onveiligheid. Het Agentschap Wegen en Verkeer en Lokaal Bestuur Temse testen nu of toeritdosering van de parallelweg de situatie kan verbeteren.

Wat is het probleem?

De N41 krijgt veel meer wagens te verwerken dan de weg kan slikken. Dit is al lange tijd zo, maar door de werken op de N446 en de N17 krijgt de N41 extra verkeer te verwerken. Dit zorgt voor lange files, sluipverkeer en overlast in woonstraten.

Er is geen structurele korte termijn-oplossing. Tegen het bouwverlof/zomerverlof moeten de werken op de N17 klaar zijn. Dat wil zeggen: minder verkeer op de N41.

De werken op de N446 duren nog tot eind 2024 maar ze schuiven stelselmatig richting E17, waardoor minder verkeer via de N41 moet omgeleid worden. In tussentijd nemen we maatregelen voor de doorstroming en tegen sluipverkeer.

Nieuwe maatregel: toeritdosering

Het gaat om twee verkeerslichten die geplaatst worden op de parallelweg Nieuwe Steenweg voorbij de tunnel. De lichten komen er vanaf 17 april en werken enkel tussen 15.30 en 18.30 u. De lichten regelen het verkeer dat de N41 wil oprijden. Zo voorkomen we dat doorgaand verkeer deze sluipweg kiest om de file op de N41 te omzeilen.

Doel? Een vlottere verkeersdoorstroming, sluipverkeer ontmoedigen en de leefbaarheid in de woonkernen verbeteren. 

De maatregel is een proefopstelling (gedurende 1 maand). Als blijkt dat het een negatief effect heeft op de verkeerssituatie, sturen we onmiddellijk bij.

Gepubliceerd op vrijdag 12 apr 2024 om 11.49 u.

Thema's

Naar top