Verdelging van de Aziatische hoornaar: hoe en waar een nest melden?

De Provincie Oost-Vlaanderen maakte afspraken met brandweer, RATO en Vespawatch voor de verdelging van de Aziatische hoornaars en subsidieert de bestrijding. Vanaf 17 augustus zijn er 2 meldpunten: één voor primaire hinderlijke nesten in de buurt van mensen en één voor niet-hinderlijke nesten.

De Aziatische hoornaar is je ongetwijfeld bekend. De exotische wespensoort vormt een gevaar voor de landbouw, de biodiversiteit en ook voor de burger bij verstoring van een nest .

De voorbije jaren werd geprobeerd om de hoornaar uit te roeien, maar in de praktijk bleek dit onhaalbaar. 

Daarom maakte het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen afspraken met de brandweer, RATO vzw (bestrijdingsdienst voor ongedierte en exoten) en Vespawatch rond de aanpak van de verdelging van nesten van de Aziatische hoornaars in Oost-Vlaanderen. De Provincie subsidieert de verdelging van deze nesten vanaf 17 augustus tot 15 november. 

Hoe en waar meld je een nest van Aziatische hoornaars?

Verschil primaire en secundaire nesten

Een Aziatische hoornaar maakt 2 soorten nesten: 

  • een primair nest in het voorjaar
  • een secundair nest vanaf augustus. Deze hangt meestal op grote hoogte (>10 m) en heeft een doorsnede van 80 cm of meer. Vooral die secundaire nesten zijn belangrijk om te verdelgen. Hoe meer secundaire nesten overleven, hoe meer Aziatische hoornaars er een jaar later zullen zijn. Deze secundaire nesten worden vaak pas zichtbaar als de bladeren van de bomen vallen.  

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3 cm groot. Het insect is overwegend zwart van kleur met een geel-oranje band op het achterlijf. De uiteinden van de poten zijn opvallend geel. Helaas verwarren veel mensen de Europese hoornaar met de Aziatische hoornaar. De Europese hoornaar ziet er gevaarlijk uit, maar is zachtaardig en enorm nuttig.

Gepubliceerd op dinsdag 8 aug. 2023 om 09.45 u.

Thema's

Naar top