Vangactie zwerfkatten van 17 tot 20 juni

Heb jij een zwerfkat gespot? Tot 12 juni kan je je melding doorgeven. We organiseren een vangactie om zwerfkatten te steriliseren.

Heb jij een zwerfkat gespot?

Meld het ons vóór 12 juni.

Meld een zwerfkat

Om op een duurzame en diervriendelijke manier de populatie zwerfkatten te doen dalen, organiseren we van 17 tot 20 juni een vangactie om zwerfkatten te steriliseren. Zo voorkomen we overlast in jouw omgeving.

Zo gaan we te werk

 1. We verzamelen alle meldingen van inwoners. Hoogdringende meldingen worden direct opgevolgd.
 2. We maken een afspraak met de melder om een vangkooi te plaatsen. De kooi staat op privédomein, in een beschutte omgeving. De locatie wordt in overleg met de bewoner gekozen. Buurtbewoners krijgen een brief met info over de vangactie.
 3. Een kat gevangen? Rato vzw haalt ze op en brengt ze naar de dierenarts. Katten met een geregistreerde chip of een halsbandje worden onmiddellijk terug vrijgelaten. De kat wordt gesteriliseerd en krijgt een knipje in het oor. Merkt de dierenarts dat de kat gechipt is maar niet gesteriliseerd? Dan contacteren we de eigenaar.
 4. Na het bezoek aan de dierenarts laten we gezonde katten vrij op dezelfde locatie. Het terugplaatsen in de eigen omgeving is het best voor het welzijn van de zwerfkat en voorkomt dat andere zwerfkatten het territorium overnemen. Kittens die nog socialiseerbaar zijn worden door samenwerkende asielcentra ter adoptie aangeboden.

Hier hou je rekening mee

 • Wist je dat het wettelijk verplicht is jouw huiskat te steriliseren/castreren én te chippen?
  Meer informatie over de sterilisatie- en registratieplicht.
  Katten geboren voor 8/8/2017 moeten niet gechipt zijn maar wel steriel.
 • Hou je eigen kat tijdens de vangactie zo veel mogelijk binnen. Is ze toch nog niet gechipt en/of geregistreerd? Voorzie ze dan van een halsbandje met een veiligheidssluiting. Het is niet de bedoeling om je eigen huiskat te laten steriliseren via het zwerfkattenproject. Tamme huiskatten die in de vangkooi terechtkomen en niet gechipt zijn of geen halsbandje dragen, worden door het asiel ter adoptie aangeboden.
 • Voeder jij zwerfkatten? Haal dan een dag voor de vangactie het voer weg. Zo kunnen de katten makkelijker in de vangkooi worden gelokt. 

Wil je graag meer info over ons zwerfkattenbeleid? Of wil je ons ondersteunen en de zwerfkatten in onze gemeente helpen? Contacteer ons.

Gepubliceerd op dinsdag 13 feb 2024 om 12.00 u.

Thema's

Naar top