Strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten krijgt prioriteit

Zwerfvuil en sluikstorten nemen toe in Temse. Daarom geeft onze gemeente de hoogste prioriteit aan de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil, samen met afvalintercommunale MIWA.

We wonen allemaal graag in een propere gemeente. Toch nemen zwerfvuil en sluikstorten toe. Onbegrijpelijk. Onze gemeente en de vrijwilligers van Schoon Volk hebben hun handen vol met het opruimen van zwerfvuil en sluikstorten. Dit kost veel tijd en geld en is niet motiverend. Daarom blijven we alles op alles zetten om sluikstorten tegen te gaan: via controles, boetes en cameratoezicht.

Controles en boetes

Onze gemeenschapswachten, team Afvalbeheer en de politie sporen sluikstorters actief op. Zij patrouilleren om overtreders op heterdaad te betrappen en onderzoeken gedumpt afval. Zo kunnen we sluikstorters een gepaste straf geven en ze laten opdraaien voor de opruimingskosten.

De voorbije 3 jaar resulteerde dat in maar liefst 372 dossiers en een totaal bedrag van 44 805 euro aan opgelegde boetes. Niet alle boetes werden al geïnd, maar wie niet betaalt, mag de gerechtsdeurwaarder verwachten. Daarnaast worden jaarlijks ongeveer 10 werkstraffen opgelegd. Onze diensten benaderen veelplegers persoonlijk en wijzen hen op hun gedrag.

De jaarlijkse kost voor de afvoer en verwerking van het opgehaalde afval wordt gedekt door de geïnde boetes.

Extra cameratoezicht

Samen met afvalintercommunale MIWA werken we verschillende projecten uit om afvalsites met glasbollen en ondergrondse containers zo proper mogelijk te houden. Zo liet MIWA dit jaar twee glasbollen beschilderen in Temse, omdat dit minder uitnodigt tot sluikstorten. Verder werkt MIWA een plan van aanpak uit voor meer cameratoezicht. Ook onze gemeente zet bijkomend in op meer cameracontroles. Op plaatsen waar we de meeste sluikstorten aantreffen, houden we permanent cameratoezicht om hardleerse daders op te sporen en te bestraffen.

Ondersteuning via coachingtraject

Onze gemeente vroeg recent een coachingtraject van 3 jaar aan bij Mooimakers (OVAM) om geadviseerd en gesteund te worden in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Dankzij dit project zouden we kunnen rekenen op 50 000 euro subsidies om een algemeen plan van aanpak uit te rollen.

Inzet gemeentewerkers, vrijwilligers en scholen

Onze gemeente kan rekenen op meer dan 100 zwerfvuilopruimers van de vrijwilligersgroep Schoon Volk. Zij houden regelmatig onze straten en pleinen proper. Wekelijks gaan ook medewerkers van het gemeentelijk team Afvalbeheer op pad om sluikstorten op te ruimen. Hun blijvende inzet is bewonderenswaardig.

Met de scholen werken we aan een grote sensibiliseringsactie: Operatie Proper.

Er komt ook een nieuw vuilnisbakkenplan en we doen mee aan de Week van de Handhaving. We zetten dan in op de gekende hotspots in afgelegen gebieden, waar weinig sociale controle is.

Vernieuwing recyclagepark

Op dinsdag 8 april heropent het vernieuwde recyclagepark van Temse. Door de uitbreiding met 1 080 m2 is het recyclagepark nu een vierde groter dan vroeger. Wist je dat je heel wat afval gratis naar het recyclagepark kan brengen?

Aankoop nieuwe veegwagen

Onze gemeente start een overheidsopdracht op om een nieuwe veegwagen aan te kopen. Deze veegwagen zal een hogere capaciteit hebben dan de huidige, zodat het zwerfvuil in de straten sneller kan opgeruimd worden en de buurt er proper bijligt.

Aanpak plasticvervuiling in Schelde

Op 14 maart lanceerden VITO, River Cleanup en VLIZ het Europees pilootproject INSPIRE in Temse. Dit project wil met innovatie de plasticvervuiling in rivieren aanpakken.

Meld een sluikstort 

Tref je ergens een sluikstort aan, geef het door.

Meld een sluikstort

De gemeentediensten ruimen zo snel mogelijk het stort op en proberen uit te zoeken wie de overtreders zijn.

Gepubliceerd op donderdag 20 mrt 2025 om 11.29 u.

Thema's

Naar top