Hoe pakt Temse de omgeving aan?

De vraag naar en het aanbod aan ruimte om te wonen, werken en leven willen we goed op elkaar afstemmen. Zo beperken we het innemen van extra open ruimte. Ontdek onze ruimtelijke projecten.

Open ruimte speelt een sleutelrol in de strijd tegen klimaatverandering. Maar open ruimte is schaars en staat onder druk. We pakken in Temse een aantal projecten aan.  

Een van onze grootste projecten is het opstellen van een nieuw Beleidsplan Ruimte. In dit Beleidsplan omschrijven we onze visie rond de ruimte in Temse in 2050. We streven ernaar om dit plan in september 2025 klaar te hebben.

Groenpool Tielrode 

Onze gemeente werkte een visie uit voor de ontwikkeling van een groen recreatiegebied in Tielrode, ook wel groenpool genoemd. Dit gebied begint bij de kleiputten van de Roomacker en eindigt aan de oevers van de Durme. We plaatsten er al zitbanken, infopanelen en speeltuigen. Met dit project nemen we ons ook voor om de projectzones Durmetuin en Roomacker (deels) te herbestemmen naar open ruimte.

Steenbakkerij Steendorp

De site van de Steenbakkerij (18,57 ha) in Steendorp staat sinds 2010 leeg. We sloten een brownfieldconvenant af om de site te ontwikkelen. De Vlaamse overheid voorziet zo’n convenant om verwaarloosde, onderbenutte en/of vervuilde sites te herontwikkelen. Het masterplan gaat eind september naar de Gemeenteraad. We gaan voor een natuurgerichte inrichting (uitbreiding groene omgeving rond Scheldevallei, Roomkouter, Gelaagpark en de site van het Fort) en een toeristisch-recreatief knooppunt (evenementenplein met opties voor horeca). Het masterplan wordt in fases uitgevoerd. Tijdens de werken, die tot 10 jaar kunnen duren, maken we al delen van het domein toegankelijk voor het publiek.

Een energie-efficiënt Temse

We werkten een visie uit rond de plaatsing van windturbines. Deze turbines hebben een enorme impact op natuur en milieu. Daarom zetten we liever in op andere duurzame energiebronnen. We maakten een lokaal warmteplan op, dat per wijk laat zien wat de meest geschikte oplossing is: een individuele warmtepomp of een collectieve oplossing (warmtenet). 

Duurzame bedrijvigheid en economie

We maakten een masterplan op om het industriegebied TTS op te waarderen. Het bedrijventerrein dateert van begin jaren ‘70 en beantwoordt niet meer aan de hedendaagse normen. Er is aandacht voor bereikbaarheid, leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit. Grootschalige bedrijven in productie en verwerking, logistiek en distributie vormen de belangrijkste doelgroep. 

Duurzame mobiliteit

Het vernieuwde mobiliteitsplan focust op het verhogen van de leefbaarheid in de gemeente. In de nieuwe ‘stedelijke verordering parkeren’ staat hoeveel parkeerplaatsen er voorzien moeten worden bij een (bouw)project. Daarnaast zetten we in op de ontwikkeling en het behoud van trage wegen.

Woonruimte beter benutten 

De ruimte voor wonen willen we beter benutten. Zo heeft onze gemeente een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt voor de ISA-site (Sint-Amelberga). Op korte termijn komen hier zo’n 120 woningen.

Kwaliteit van woonomgevingen versterken

We gaan anders om met onze publieke ruimte. We lieten een masterplan/beeldkwaliteitsplan opmaken voor het centrum van Temse, de basis voor de aanpak van het openbaar domein.  We maakten ook een hemelwater- en droogteplan op om bij grote werken de waterfunctie te bepalen. Zo zetten we samen met onze partners in op vergroening, ontharding en het opvangen van regenwater.

Ook het onroerend erfgoed draagt bij tot een kwalitatieve omgeving.  We lieten waarderingsfiches opmaken voor ons bouwkundig erfgoed. Zo kunnen we bij het toekomstig gemeentelijk beleid rekening houden met de erfgoedwaarden en kennen de eigenaars de mogelijkheden van hun pand. Voor de drie kerken van Velle, Hollebeek en Steendorp lieten we een haalbaarheids- en herbestemmingsstudie opmaken.

Gepubliceerd op maandag 2 sep 2024 om 13.36 u.

Thema's

Naar top