Op 28 oktober 2024 besliste de Gemeenteraad over het afsluiten van een ruilovereenkomst voor de sites van de Roomacker in Tielrode en de Vlietdam in Temse-centrum. Onze gemeente ruilt 6 446 m² grond in de Vlietdam (Dacca-site) met de grondeigenaars van de site op de Roomacker, goed voor 74 917 m².
Ons bestuur wil hiermee de open ruimte op de Roomacker vrijwaren van bebouwing en het centrum van Temse verfraaien.
Wat ging vooraf?
De Roomackersite is volgens het Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP) Tielrode uit 2013 bestemd als projectgrond voor het bouwen van ongeveer 112 woongelegenheden.
In 2017 leidde een verkavelingsaanvraag om de site te bebouwen en te ontwikkelen tot ruim verzet van de buurtbewoners. Onze gemeente stelde een bemiddelaar aan om via een participatief traject te komen tot een gedragen visie. Tijdens dit bemiddelingstraject in 2018 bleek dat de standpunten van de buurtbewoners (geen bebouwing op Roomacker) en de ontwikkelaars (bebouwen zoals bepaald in het RUP) niet te verzoenen waren.
Na 2013 veranderde de visie op ruimtelijke ordening aanzienlijk. Het is nu de ambitie van Temse om tegen 2050 de trend van ruimtelijke uitbreiding om te draaien. Zo zorgen we ervoor dat de open ruimte die er vandaag is, niet verder afneemt in oppervlakte en kwaliteit. Daarom namen we de beslissing om de Roomackersite grotendeels te vrijwaren van ontwikkeling en de gronden op termijn zelfs te herbestemmen tot open ruimte.
In de projectzone Roomacker blijft wel nog ruimte voor de ontwikkeling van 7 eengezinswoningen.
Door de wijzigingen werd lang gezocht naar een oplossing om de grondeigenaars van de Roomackersite te compenseren op basis van het wettelijke kader (RUP) en de waarde van de grondpercelen.
De oplossing krijgt nu vorm in een ruilovereenkomst.
De ruil
Samen met een expertenteam zochten we naar een evenwichtige oplossing, zowel op ruimtelijk en financieel als juridisch vlak.
De ruil omvat deze overeenkomsten:
- Gemeente Temse ruilt 6 446 m² grond in de Vlietdam (Dacca-site) onder opschortende voorwaarde dat de ontwikkelaars een omgevingsvergunning krijgen voor het ontwikkelen van 81 appartementen en 10 woningen. Deze site komt ten laatste in 2026 leeg te staan na de verhuis van de gemeentelijke diensten naar een nieuw gebouw in de Schoenstraat.
- De grondeigenaars ruilen 74 917 m² grond in de Roomacker onder de opschortende voorwaarde dat zij een omgevingsvergunning krijgen voor het ontwikkelen van 7 woningen aan de Kerkstraat en Hofstraat in Tielrode.
- De ruil wordt afgesloten zonder oplegvergoeding tussen de partijen. Zo vermijden we dat onze gemeente op termijn planschadevergoeding aan de grondeigenaars verschuldigd is, als de bestemming wordt gewijzigd naar open ruimte.
Hoe gaat het nu verder?
Na ondertekening van de overeenkomst door alle partijen vraagt de ontwikkelaar een omgevingsvergunning aan voor beide projecten. Het is pas na het doorlopen van het volledige vergunningentraject, met andere woorden het bekomen van de definitieve vergunningen, dat de ruil zal plaatsvinden.