Op 18 december 2024 keurde het Vlaams Parlement wijzigingen aan het Mestdecreet goed. De nieuwe mestmaatregelen zijn nodig om de waterkwaliteit in landbouwgebied te verbeteren en noodzakelijk om de Europese en Vlaamse waterkwaliteitsdoelstellingen te behalen. De waterkwaliteit in Vlaanderen verbetert onvoldoende en daardoor zijn verscherpte maatregelen aangewezen.
Het gewijzigde Mestdecreet voorziet ook in een opvolgingsorgaan met vertegenwoordigers van de minister, de administratie, landbouw-, en milieu- en natuurorganisaties. Dat orgaan ging in januari van start.
Daarnaast maakte de Vlaamse overheid een milieueffectenrapportage (plan-MER) op voor onderzoek van de effecten op het leefmilieu, in uitvoering van de Europese Nitraatrichtlijn (91/676/EEG).
Dat ontwerp plan-MER komt nu samen met het ontwerp van het nieuwe mestactieplan/programma (MAP 7) in openbaar onderzoek.
Het ontwerp mestactieprogramma (MAP 7) omvat maatregelen om de verontreiniging van oppervlakte- en grondwater door nitraten uit agrarische bronnen te verminderen en verdere verontreiniging te voorkomen.
Raadpleeg ontwerp MAP 7 en plan-MER
Je kan het ontwerp MAP 7 en het bijhorende ontwerp plan-MER raadplegen vanaf 18 maart 2025:
- via de website van de Vlaamse Landmaatschappij
- via de website van het team Omgevingseffecten
- op afspraak in AC De Zaat, Frans Boelplein 1, dienst Omgeving, op maandag en dinsdag tussen 8.30 en 12 u. en op woensdag ook tussen 13.30 en 16 u.
Hoe opmerkingen bezorgen?
Van 18 maart 2025 tot en met 16 mei 2025 kan je je opmerkingen indienen
- via het digitaal inspraakformulier op de website van de VLM
- via een e-mail aan openbaaronderzoekmap7@vlm.be
- via afgifte bij de gemeente:
- per brief naar Gemeente Temse, Vergunningen, AC De Zaat, Frans Boelplein 1, 9140 Temse (vermeld zeker je naam en adres)
- per e-mail aan vergunningen@temse.be (vermeld zeker je naam en adres)
De opmerkingen uit het openbaar onderzoek worden mee in overweging genomen bij de vaststelling van het definitieve MAP 7 en het plan-MER.