Aanpassingen proefproject tegen knijtenhinder langs Durme

Door het warme weer zijn er weer veel knijten in het Klein Broek aan de Durme. De Vlaamse Waterweg verhelpt het probleem.

Er werden de afgelopen dagen weer knijten waargenomen in Temse. Door het aanhoudende warme en droge weer zijn deze insecten opnieuw aanwezig langs onze getijdenrivieren en zo ook in de buurt van het getijdengebied Klein Broek aan de Durme.

De bressen in de rivierdijk van Klein Broek werden afgelopen winter tijdelijk gedicht om de knijtenhinder te verminderen. Door een beperkte uitspoeling in de tijdelijk gedichte bres is dit proefproject voorlopig nog niet effectief gebleken. Het probleem wordt tegen midden juni verholpen.

Vorige winter startte een proefproject in Temse, waarbij de bressen in de oude rivierdijk van Klein Broek tijdelijk werden opgevuld met breuksteen. Verschillende buizen met terugslagkleppen reguleren het waterpeil in het gebied. Door de slikken en schorren tijdelijk droog - of net onder water - te zetten wordt het gebied minder aantrekkelijk voor knijten en kunnen we knijtenlarven in de bodem bestrijden.

De voorbije periode bleek dat de tijdelijke gedichte bressen toch een beperkt hoeveelheid water doorlaten. Er wordt momenteel onderzocht hoe het probleem zo snel mogelijk kan worden verholpen. Het doel is om ten laatste tegen midden juni ervoor te zorgen dat het proefproject volledig operationeel is.

Nadien kunnen we tijdelijk het waterpeil in Klein Broek reguleren. Zo zorgen we ervoor dat er via een tijdelijke ingreep een evenwichtige en duurzame situatie kan ontstaan.

Het is essentieel dat de natuurontwikkeling in het gebied niet wordt tegengewerkt. Het is namelijk door een duurzaam ecosysteem op te bouwen, dat ook de knijten in aantal zullen verminderen. Als de natuur in het gebied verder ontwikkelt, wordt het gebied minder aanlokkelijk voor knijten. De natuurontwikkeling stoppen of tegenwerken kan net overlast in de hand werken.

Waterkwaliteit en klimaatopwarming 

Door de sterke verbetering van de waterkwaliteit in onze getijdenrivieren de laatste decennia zien we soorten als de bever en otter terugkeren. Ook knijten profiteren van deze gunstigere leefomstandigheden. Ze worden waargenomen op verschillende plaatsen langs onze getijdenrivieren, op plaatsen met natuurlijke oevers en getijdennatuur. Ze maken deel uit van een gezond estuarium.

Naast de sterk verbeterde waterkwaliteit van de Schelde heeft ook de klimaatverandering een belangrijke invloed. De gevolgen daarvan, zoals langere periodes van hitte en droogte, brengen onze natuur en ook het ecosysteem van enkele rivieren uit evenwicht.
Omdat het ecosysteem in sommige getijdengebieden nog in ontwikkeling is, zijn er nog te weinig natuurlijke vijanden aanwezig. Als de vegetatie zich verder ontwikkelt, zal het gebied ook minder aantrekkelijk worden voor knijten.

De aanwezigheid van knijten wordt gemonitord door de Universiteit Antwerpen (UA) en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO), zodat er maatregelen kunnen worden genomen op plaatsen waar er hinder ontstaat.

Rietgordel als buffer 

In het noordwestelijke deel van het Klein Broek werden ook rietwortels aangebracht. Dit versnelt de ontwikkeling van een rietkraag, wat op lange termijn een natuurlijk habitat biedt voor diverse diersoorten en de ecologische waarde van het gebied versterkt. Deze maatregel helpt ook om het gebied
aantrekkelijker te maken voor de lokale fauna en flora, terwijl het een buffer biedt tegen hinder door insecten zoals knijten.

Info

www.sigmaplan.be/nl/nieuws/ingrepen-tegen-knijtenhinder-temse

Gepubliceerd op donderdag 15 mei 2025 om 09.49 u.
Naar top