Intelligente verkeerslichten in Temse

Onze gemeente krijgt er binnenkort enkele intelligente verkeerslichten bij. Een intelligent verkeerslicht kan communiceren met zowel gebruikers van GPS-systemen als met andere intelligente verkeerslichten.

Het Agentschap Wegen en Verkeer is gestart met de uitrol van intelligente verkeerslichten. Recent ook in onze gemeente. Zo zijn de kruispunten van de Hoogkamerstraat en de Doornstraat uitgerust met intelligente verkeerslichten (iVRI) die hun groenfases aanpassen aan de verkeerssituatie op dat moment.

Tijdens de herinrichting van de Kouterstraat zal ook het kruispunt met de Gasthuisstraat uitgerust worden met een iVRI.

Wat is een intelligent verkeerslicht?

Een intelligent verkeerslicht kan communiceren met zowel gebruikers van GPS-systemen als met andere intelligente verkeerslichten.

Voordelen van een intelligent verkeerslicht?

Met deze lichten kunnen onze drukste kruispunten met elkaar communiceren.

Deze verkeerslichten zorgen voor een vlotte verkeersdoorstroming. Het ene licht waarschuwt het andere over hoeveel verkeer eraan komt. Dit helpt om de wachttijd te verminderen.

Ook fietsers en voetgangers kunnen gedetecteerd worden. Ben je bijvoorbeeld iets trager te been? Dan geeft het licht je extra oversteektijd. Kom je aan met de fiets?  Dan wordt het sneller groen.

Openbaar vervoer en hulpdiensten kunnen ook sneller door.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de iVRI, installeer je de apps "Flitsmeister" of "Karta GPS" via Google Play of de App Store. Later zullen ook apps als Waze of Google Maps met de iVRI kunnen communiceren.

Bekijk waar er al intelligente verkeerslichten actief zijn in Vlaanderen.

Gepubliceerd op donderdag 27 jul 2023 om 10.14 u.

Thema's

Naar top