Bestrijd de Aziatische hoornaar

Help mee de koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen en haal een gratis val af bij de dienst Duurzaamheid.

De Aziatische hoornaar is een extreem invasieve soort, die een enorme toename kent en daardoor een gevaar betekent voor de biodiversiteit, leefomgeving, fruitteelt, imkerij en economie.

#kijkinuwkot

Jij kan door een eenvoudige controle helpen om de verspreiding van de Aziatische hoornaar tegen te gaan. Controleer je tuinhuis, garage, speelhuisje, vogelkasten, zolder, dakranden op aanwezigheid van een beginnend nest. Een beginnend nest is lichtbruin van kleur, heeft de grootte van een tennisbal en hangt meestal niet hoger dan 3 meter.

Denk je een nest gevonden te hebben? Neem dan in de maanden april en mei contact op met de Wase Imkersbond (www.waseimkersbond.be). Indien het inderdaad om een beginnend nest van de Aziatische hoornaar gaat, zullen zij dit gratis vernietigen. Meld het nest steeds op Vespawatch.be.

Vind je later op het jaar een nest? Neem dan contact op met een bestrijdingsfirma of met de brandweer, indien de situatie niet veilig is.

Koninginnen vangen voorkomt extra nesten 

In het voorjaar, vanaf begin april ongeveer, worden de koninginnen wakker en beginnen ze te zwermen op zoek naar een nieuwe plek om te nesten. Door op dit moment selectieve vallen te plaatsen kunnen we het aantal nieuwe nesten beperken. Selectieve vallen vangen enkel de Aziatische hoornaar. Kleinere insecten kunnen eruit vliegen, grotere insecten kunnen er niet in. 

Haal een gratis val: voorraad uitgeput

Zag je vorig jaar regelmatig een Aziatische hoornaar in je tuin? Plaats dan een val tijdens de maanden april/mei en oktober/november/december. Op voorwaarde dat je bereid bent om melding te maken van gevonden Aziatische hoornaars, kan je bij de dienst Duurzaamheid in AC De Zaat een gratis val afhalen.

Let op: er zijn geen gratis vallen meer.

Zet deze val in de tuin en leng er lokstof in (1/3 blond bier, 1/3 witte wijn en 1/3 suiker). Controleer regelmatig of er een Aziatische hoornaar in de val zit.

Zie je een Aziatische hoornaar vliegen of zie je ergens een nest? Maak er een foto van en meld dit via waarnemingen.be/go/vespa-velutina

Gepubliceerd op dinsdag 2 apr 2024 om 10.00 u.

Thema's

Naar top