Laat je knotbomen gratis knotten

Via het project Goed Geknot kan je deze winter je knotbomen gratis laten knotten. De houtzagers nemen in ruil het brandhout gratis mee naar huis.

Onze gemeente is aangesloten bij het Regionaal Landschap Schelde-Durme. Als inwoner kan je gebruik maken van zijn project Goed Geknot. Via dit project koppelt het Regionaal Landschap eigenaars van knotbomen aan vrijwillige knotters (houtzoekers). De knotters geven de bomen een gratis onderhoudsbeurt en nemen in ruil het brandhout mee naar huis.

Knotbomen komen in aanmerking om geknot te worden als de takken minstens 5 jaar oud zijn.
Heb jij zo minstens 5 bomen staan in een landschappelijke omgeving? Geef je bomen in via www.goedgeknot.be zodat deze gratis geknot kunnen worden door onze houtzoekers.

Heb je al wat ervaring en wil je graag zelf aan de slag als knotter? Registreer je dan als houtzoeker.
Het knotseizoen loopt van 1 november tot en met 28 februari

Afhankelijk van de boomsoort moeten knotbomen elke 5 tot 9 jaar geknot worden. Zo niet, scheuren de takken af en kan de boom splijten. Mogelijks wordt dat jouw boom fataal en dat betekent een verlies voor de biodiversiteit en voor ons natuurlijk erfgoed.

Wat betekenen knotbomen voor de natuur?

Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Onder meer de steenuil, gekraagde roodstaart, holenduif en ringmus maken graag hun nest in knotbomen. Bovendien hebben knotbomen een grote landschapswaarde. Nergens ter wereld komen zoveel knotbomen voor als in onze streken. Knotbomen maken dus deel uit van ons natuurlijk erfgoed, een reden te meer om ze goed te onderhouden.

Info

sebastien@rlsd.be

www.goedgeknot.be

www.rlsd.be/projecten/knotbomen-rlsd

Gepubliceerd op vrijdag 8 sep. 2023 om 15.38 u.

Thema's

Naar top