Hoe kies je het beste energiecontract voor jou?

Hoe vergelijk je energietarieven en -leveranciers met elkaar, zodat je voor jezelf het voordeligste contract kan aangaan? Wij geven enkele tips.

Het beste energiecontract is dat waarbij je niet te veel betaalt. Maar hoe kies je het voordeligste contract? En kies je dan voor een vast of variabel tarief? Hoe vergelijk je contracten met elkaar?

Energievergelijkingswebsites

Wij raden deze websites aan:

  • vtest.vreg.be met  V-test van de VREG: dit is de beste vergelijker, omdat je hier een persoonlijk profiel kan aanmaken en de gegevens van je huidig contract kan ingeven.
  • energie-vergelijker.be: een betrouwbare commerciële vergelijker, met kortingen bij afsluiting van het contract via een bepaalde website.
  • mijnenergie.be: een betrouwbare commerciële vergelijker, met kortingen bij afsluiting van het contract via een bepaalde website.

Let goed op de kleine lettertjes: wordt een korting meteen gegeven, pro rata bij de voorschotfacturen of pas wanneer je een jaar klant bent?  

Ken je je verbruik (nog) niet, dan wordt een schatting gemaakt op basis van je aantal gezinsleden.

Vast of variabel tarief?

  • Vast tarief: de eenheidsprijs ligt vast voor de duur van je contract. Let wel: contracten met een vast tarief zijn doorgaans duurder.
  • Variabel tarief: de eenheidsprijs voor stroom en aardgas volgt de internationale markt. Dit betekent meer risico, maar gemiddeld genomen, liggen de prijzen van deze contracten lager.

Hoe ga je te werk?

Heb je al een bestaand contract of loopt je contract af en heb je een nieuw contractvoorstel gekregen?

  • Maak dan een persoonlijk profiel aan binnen de V-test (Mijn V-test). Je logt in via itsme of met de eID-kaart (kaartlezer en pincode).
  • Je voert de gegevens van je huidig contract of contractvoorstel in: naam leverancier, naam contract, datum afsluiten contract.
  • Jouw lopend energiecontract of contractvoorstel zie je nu terug in de resultatenlijst. In één oogopslag zie je of veranderen van energieleverancier zinvol is.
  • Verfijn de bekomen resultatenlijst door jouw persoonlijke voorkeuren aan te geven over bv. maandelijks afrekenen, wel of niet via domiciliëring of via internet.

Let op: het goedkoopste tarief is misschien voor jou niet de beste keuze. Bekijk altijd goed de voorwaarden. Bij sommige contracten hoort een verplichte domiciliëring. Er zijn ook contracten waarbij de leverancier enkel via internet bereikbaar is en niet telefonisch.

Sociaal tarief

Geniet je van het sociaal tarief, dan hoef je de V-test niet te doen. Je hebt dan al het goedkoopste tarief.

Contract afsluiten

Je moet enkel een nieuw contract tekenen bij jouw huidige leverancier of bij de nieuwe leverancier. Het opzeggen van jouw huidig contract is niet nodig. Jouw nieuwe leverancier regelt alles. Hou rekening met een opzegtermijn van 3 weken. Veranderen van energieleverancier heeft geen gevolgen voor jouw aansluitingen, kabels of meter.

Hulp nodig?

Wens je hulp bij het uitvoeren van de V-test? Volg dan het stappenplan op
www.interwaas.be/klimaat-en-energie/mijn-energiefactuur/v-test.

Heb je geen computer/tablet, smartphone of kaartlezer of wens je hulp bij het installeren van itsme, dan kan je terecht bij een Digipunt in Temse (www.temse.be/digipunt).

INFO

Woon- en Energieloket Woonwijzer Waasland
03 500 47 40
woonwijzerwaasland@interwaas.be
www.woonwijzerwaasland.be
www.vreg.be/nl/energiecontract-en-leveranciers

Gepubliceerd op vrijdag 29 sep 2023 om 09.00 u.

Thema's

Naar top