Inschrijven op de kiezerslijst

Schrijf online in Maak een afspraak

Inhoud

Belgen (18+) die ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente, worden automatisch ingeschreven op de kiezerslijst van alle verkiezingen. 

Voortaan kunnen Belgen tussen 16 en 18 jaar stemmen voor de Europese verkiezingen. Ze moeten zich niet vooraf inschrijven.

Bepaalde personen die niet automatisch worden ingeschreven op de kiezerslijst van de verkiezingen, kunnen zich hiervoor inschrijven.

Voorwaarden

Als je niet automatisch op de kiezerslijst wordt ingeschreven en je wil gaan stemmen, moet je je hiervoor vooraf inschrijven. Als je bent ingeschreven, ben je verplicht om te gaan stemmen.

Je kan je inschrijven op de kiezerslijst van de Europese verkiezingen (eerstvolgende verkiezingen op zondag 9 juni 2024) als je:

 • Burger bent van een lidstaat van de EU (vanaf 16 jaar) en ingeschreven in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente 

Je kan je inschrijven op de kiezerslijst van de gemeenteraadsverkiezingen (eerstvolgende verkiezingen op zondag 13 oktober 2024) als je:

 • Niet-Belg (vanaf 18 jaar) bent en ingeschreven in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente. Als je geen EU-burger bent, moet je ook vijf jaar ononderbroken je hoofdverblijfplaats in België hebben.

Procedure

Inschrijven

Inschrijven voor de Europese of gemeenteraadsverkiezingen kan:

 • Online via inschrijving.verkiezingen.fgov.be - aanmelden via eID of Itsme
 • Via een papieren aanvraagformulier (zie onderaan deze pagina bij 'downloads') dat je bezorgt aan het team Burgerzaken, samen met een kopie van je identiteitskaart. Dit kan:
  • Persoonlijk (op afspraak)
  • Per post 
  • Via e-mail is niet toegelaten! 

Voor de Europese verkiezingen op 9 juni 2024 moet je je vóór 1 april 2024 inschrijven.

Burgers van de Europese Unie die al kiezer waren bij de vorige verkiezingen, komen automatisch terug op de kiezerslijst. Een nieuwe aanvraag is dus niet nodig.

Beslissing

Na een beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen, krijg je van ons antwoord (goedkeuring of weigering). Hou er rekening mee dat we een aantal inschrijvingen bundelen om voor te leggen aan het College. Je zal dus niet meteen na je inschrijving een antwoord ontvangen. 

Wat meebrengen

 • Een kopie van je identiteitskaart
 • Het ingevulde inschrijvingsformulier
Naar top