Inschrijven op de kiezerslijst

Schrijf online in

Inhoud

Belgen (18+) die ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente, worden automatisch ingeschreven op de kiezerslijst van alle verkiezingen. 

Niet-Belgen kunnen zich inschrijven op de kiezerslijst van de gemeenteraadsverkiezingen als ze dat willen.

Voorwaarden

Als je niet automatisch op de kiezerslijst wordt ingeschreven en je wil gaan stemmen, moet je je hiervoor vooraf inschrijven. 

Je kan je inschrijven op de kiezerslijst van de gemeenteraadsverkiezingen (eerstvolgende verkiezingen op zondag 13 oktober 2024) als je niet-Belg (vanaf 18 jaar) bent en ingeschreven in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente. Als je geen EU-burger bent, moet je ook vijf jaar ononderbroken je hoofdverblijfplaats in BelgiĆ« hebben.

Procedure

Inschrijven

Inschrijven voor de gemeenteraadsverkiezingen kan:

  • Online via inschrijving.verkiezingen.fgov.be - aanmelden via eID of Itsme
  • Via een papieren aanvraagformulier (zie onderaan deze pagina bij 'downloads') dat je bezorgt aan het team Burgerzaken, samen met een kopie van je identiteitskaart. Dit kan:
    • Persoonlijk bij de Snelbalie (zonder afspraak)
    • Per post 
    • Via e-mail is niet toegelaten! 

De deadline om in te schrijven voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober is 31 juli.

Niet-Belgen die al kiezer waren bij de vorige verkiezingen en sindsdien nog steeds aan alle voorwaarden voldoen, komen automatisch terug op de kiezerslijst. Een nieuwe aanvraag is dus niet nodig.

Beslissing

Na een beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen, krijg je van ons antwoord (goedkeuring of weigering). Hou er rekening mee dat we een aantal inschrijvingen bundelen om voor te leggen aan het College. Je zal dus niet meteen na je inschrijving een antwoord ontvangen. 

Wat meebrengen

  • Een kopie van je identiteitskaart
  • Het ingevulde inschrijvingsformulier
Naar top