Huidige stand van zaken - update 28/10/2022
De rioleringswerken zijn afgerond. Dat wil zeggen dat de meest ingrijpende werken achter de rug zijn. Op wat afwerking na zijn ook de voetpaden afgewerkt. We komen in eindfase.
! Opgelet ! De riooldeksels worden geboord, en dat kan tijdelijk voor een gevaarlijke situatie zorgen. Wees extra voorzichtig. De toplaag ligt er wel, maar het blijft een werfzone met het daarbij horende gevaar.
Overzicht van de werken:
- De toplaag Antwerpse Steenweg tussen Huize Vincent en de Kerk is getrokken. De riooldeksels worden nog op hoogte gebracht en de zone wordt afgewerkt
- Donderdag 3/11 wordt de verkeersplateau ter hoogte van Antwerpse Steenweg 40 aangelegd. Hierdoor zal de zone een week niet overrijdbaar zijn. Tot aan de plateau blijven beide kanten bereikbaar. De voorbereidende werken starten al vandaag.
- maandag 14/11 wordt de toplaag aangebracht oostelijk van Huize Vincent. Hierdoor gaat deze zone een week ontoegankelijk zijn voor verkeer. (zone tussen Huize Vincent en BA Heymanstraat)
- Hierop volgt de afwerking van de zone aan de kapel: Verkeersplateau en sierafwerking in kasseien. Deze zone gaat een week niet overrijdbaar zijn na aanleg.
Overzicht van de werken
Situering:
Aan de Antwerpse Steenweg vinden er op dit moment riolerings- en wegenwerken plaats. De werken worden uitgevoerd door aannemer Besix Infra, in opdracht van Lokaal Bestuur Temse en Riopact.
We gaan voor een volledig nieuwe aanleg van de bovenbouw, een veiligere verkeerssituatie en een gescheiden rioleringsstelsel. Het regenwater wordt afgevoerd naar de Potpolder van Tielrode, en het vuile water gaat naar het dichtsbijzijnde waterzuiveringsstation.
Bekijk deze powerpointpresentatie voor meer info: Presentatie werken Antwerpse Steenweg
Presentatie infoavond fasering en mobiliteit 2 september 2021: Presentatie infoavond fasering en mobiliteit
Bewonersbrief fasering en mobiliteit oktober 2021: Bewonersbrief Antwerpse Steenweg oktober 2021
Fasering: Indicatieve timing
De planning van de werken is louter informatief en kan wijzigen door de weersomstandigheden.

Fase 1: Reekstraat: September '21 - December '21
Wat?
Het meest technische gedeelte van de werken. We voorzien een doorsteek door de dijk om het regenwater van Tielrode af te voeren naar de Potpolder. Om dit te kunnen verwezenlijken zetten we een tijdelijke dijk rond de doorsteek, om Tielrode te beschermen voor overstromingen.
Dankzij deze ingreep kunnen we regenwater lokaal bufferen en laten infiltreren in de grond. Zo krijgt de grondwaterspiegel een mooie hulp om op peil te kunnen blijven.
In de Reekstraat zelf wordt gescheiden riolering aangelegd en wordt de bovenbouw vernieuwd.
Mobiliteit
De Reekstraat is werfzone en enkel toegankelijk voor omwonenden. Het landbouwverkeer van de Potpolder is voorzien langs het jaagpad in de Afschrijverslaan (Industriezone De Zaat).

Fase 2: Antwerpse Steenweg tussen Reekstraat en BA Heymanstraat: Oktober '21 - December '21
Wat?
Aanleg van gescheiden riolering en wegenis.

Mobiliteit
De werfzone is niet toegankelijk voor doorgaand verkeer. Tielrode uitrijden kan via de Gentstraat.
Fase 3: Burgemeester A. Heymanstraat: December '21 - Maart '22
Zie bovenaan update 21/1/2022
Fase 4: Kruispunt Kerkstraat: December '21 - Maart '22
Wat?
Aanleg van collectoren onder de baan, gescheiden riolering en nieuwe bovenbouw op het kruispunt van de Antwerpse Steenweg en de BA Heymanstraat. De werfzone begint aan Avia Tankstation en loopt tot voorbij de Ruisstraat. Om praktische redenen leggen we in deze fase ook de collector aan de Roomakkerwegel aan.

Mobiliteit
Dit is de meest ingrijpende fase omdat er geen doorgaand verkeer toegelaten wordt op de Burgemeester Achiel Heymanstraat. Het verkeer wordt omgeleid via N41, E17 en N16 om via de Hoogkamerstraat Temse binnen te rijden. In de Hofstraat komt een tractorsluis boven De Roomakker om sluipverkeer tegen te gaan en om fietsers een veilige doorgang naar Sint-Niklaas te bieden. De Jagerstraat en Oversprongstraat worden eenrichting van Elversele naar Temse toe. Hiernaast blijven de huidige regels gelden. Met deze ingrepen willen we het doorgaand verkeer ontmoedigen en de mobiliteit voor bewoners maximaliseren.

Busverkeer
In deze fase gaat de dienstverlening van de lijn sterk verstoord zijn. Er is ook voor hen geen doorgang mogelijk, en ze kunnen zich niet keren op en rond de werf. Richting Elversele zal de eerste halte ‘Elversele Duivenhoek’ zijn, richting Temse is dit ‘Temse Edgard Tinelplaats’. De meest recente info is te vinden op www.delijn.be

Fase 5: Antwerpse Steenweg: Februari '22 - juli '22
van Reekstraat tot Broekstraat.
Wat?
Aanleg gescheiden riolering en nieuwe bovenbouw in de Antwerpse Steenweg, van Reekstraat tot Broekstraat.

Mobiliteit
Geen doorgaand verkeer op de werf en ontsluiting van Tielrode. De ontsluiting van Tielrode is via de Gentstraat.
Fase 6: Antwerpse Steenweg en Kerkstraat: April '22 - November '22
Wat?
Aanleg gescheiden riolering en nieuwe bovenbouw.

Mobiliteit
Geen doorgaand verkeer in de werfzone. Als het stuk Kerkstraat heraangelegd wordt, zal er niet van uit de BA Heymanstraat in de Hofstraat kunnen gereden worden. Lokaal verkeer zal langs de Molenstraat en de Jagerstraat moeten rijden. Dit zal niet gedurende gans fase 6 zijn, we houden dit zo kort mogelijk.
Fase 7: Korte Gewinde: Zomer '22
Wat?
Aanleg gescheiden riolering en nieuwe bovenbouw.
Mobiliteit
Enkel lokale hinder, geen mobiliteitswijziging.
Fase 8: Broekstraat: Nog te bepalen
Wat?
Aanleg gescheiden riolering en nieuwe bovenbouw.
Mobiliteit
Enkel lokale hinder, geen mobiliteitswijziging.
WERKEN ZORGEN VOOR HINDER
Overal waar gewerkt wordt, is er hinder. Graafmachines maken lawaai, er komt stof vrij en bij aanhoudende neerslag ligt er modder in je straat. Soms wordt het moeilijk om je woning te bereiken.
We doen er echter alles aan om de hinder waar mogelijk te beperken. Daarvoor nemen we verschillende maatregelen. De aanleg van riolering gebeurt per ongeveer 100 meter per keer. Nadien wordt de sleuf aangevuld met steenslag zodat huizen maximaal bereikbaar blijven.
BEREIKBAARHEID
Af en toe zal je met de auto niet tot bij je oprit of garage kunnen. De aannemer laat dit vooraf weten. De aannemer vraagt dan je wagen tijdig ergens anders te parkeren. Te voet geraak je uiteraard altijd tot bij je woning. Indien nodig wordt een loopbrugje voorzien tot aan je voordeur en/of worden er rijplaten voor je oprit gelegd.
VEILIGHEID
Om de veiligheidsrisico's voor jou en de mensen die de werken uitvoeren te beperken, nemen we heel wat maatregelen. We hebben ook jouw hulp nodig: respecteer de werfsignalisatie, de afsluitingen en de verkeersregels, maak altijd oogcontact met de bestuurder van een werfvoertuig bij het kruisen of inhalen ervan, alleen zo ben je zeker dat hij of zij je gezien heeft.
|