De Schelde- en Durmedijken, die deel uitmaken van de aangrenzende natuurlijk waardevolle overstromings- en poldergebieden, genieten in de regel Europese bescherming. Zij zijn (grotendeels) opgenomen in de habitat- en vogelrichtlijngebieden. Zij vormen een ideaal traject voor wandelaars, fietsers en joggers en zijn voorzien van rustbanken en poëzieborden.
Dijktraject Steendorp-Temse aan de Schelde
In 1992 werd het dijktraject Steendorp-Temse geasfalteerd en nadien voorzien van rustbanken. Het vormt een ideaal traject voor wandelaars, fietsers en joggers. Sindsdien organiseren Toerisme Temse en het Gemeentebestuur er jaarlijks een recreatieve jogging (Scheldejogging). In 2002 werden op initiatief van de Davidsfondsafdelingen Temse en Steendorp 6 poëzieborden geplaatst langsheen het dijktraject. Ingevolge het project Tweede Scheldebrug, meer bepaald de bouw van een loskaai, werd het tracé van het jaagpad over een lengte van 700 m (vanaf de Scheldebruggen) gewijzigd: het ligt nu tussen de industriële kaai en het Scheldepark.
Dijktraject Temse-Tielrode aan de Schelde
Bij de ontwikkeling van site De Zaat werd naast het buffergroen ook een gedeelte als openbaar groen ingekleurd. Eén zone was daarbij toeristisch van grote betekenis: de weg voor wandelaars en fietsers. In het woongebied loopt hij langsheen de Schelde. In de industriezone kon hij niet langsheen de Schelde lopen (wegens watergebonden activiteiten en de aanwezigheid van het droogdok) en werd hij in het midden van de zone aangelegd. De weg werd doorgetrokken tot het bestaande dijktraject in het gecontroleerd overstromingsgebied (G.O.G.) van Tielrode, zodat uiteindelijk een rechtstreekse verbinding totstandkwam tussen de potpolder en de Markt van Temse. De ingebruikname van dat wandel- en fietstraject vond plaats op 1/7/2006. Aan de samenvloeiing van Schelde en Durme bereikt men via de dijk het Tielrode Broek en het G.O.G. van Tielrode.
In navolging van de poëzieroute langs het dijktraject Steendorp- Temse werden (op 30/5/2010) 9 poëzieborden geplaatst langs het dijktraject Temse-Elversele, waarvoor de wedstrijd Dichter bij de dijk was uitgeschreven door het Gemeentebestuur i.s.m. Davidsfonds Temse, Tielrode en Steendorp, de Amedee Verbruggenkring en de Heemkundige Kring Braem vzw.
Dijktraject Tielrode-Elversele aan de Durme
De Durme is een zoetwatergetijdenrivier. Zij is van haar bron afgesneden door het kanaal Gent-Terneuzen en de dam in Lokeren. De Durme is dermate dichtgeslibd, dat ze onbevaarbaar is geworden voor grotere schepen. In Tielrode is ze nog onderhevig aan de getijdenwerking. Merkwaardig zijn ook de zoetwaterschorren en de rietvelden langsheen de Durme, met een rijke fauna, waaronder de blauwborst, de kleine karekiet, de wintertaling en de smient, en met bovendien een prachtige flora van zeldzame waterplanten, zoals de spindotterbloem.
De weg Hamme-Sint-Niklaas vormt de scheiding tussen het ten noorden van de Durme gelegen Klein en Groot Broek in Elversele. Dit poldergebied is vlak. Het heeft door de invloed van de Durme een kleiachtige bodem en wordt hoofdzakelijk als grasland gebruikt. Beide broeken werden in het kader van het geactualiseerd Sigmaplan herbestemd tot ontpolderingsbieden.
|