Voor inlichtingen omtrent ruimtelijke planning kan u terecht op 03 710 12 49 of bij de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar of via e-mail
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Ruimtelijk Structuurplan Het ruimtelijk structuurplan is een beleidsdocument dat het kader aangeeft voor de gewenste ruimtelijke structuur. Het geeft een lange - termijnvisie op de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied in kwestie. Het is er op gericht samenhang te brengen in de voorbereiding, de vaststelling en de uitvoering van beslissingen die de ruimtelijke ordening aanbelangen.
In aansluiting met het Ruimtelijk structuurplan Vlaanderen (RSV) en het ruimtelijk structuurplan Oost-Vlaanderen is het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) van Temse goedgekeurd door de Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen op 9 augustus 2007.
Belangrijk om weten is dat een ruimtelijk structuurplan de bestemming van een perceel grond NIET kan wijzigen. Dit kan enkel via een ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) in het kader van het algemeen belang. De bestemmingen volgens het gewestplan Sint-Niklaas-Lokeren blijven dus gelden tot er een ruimtelijk uitvoeringsplan voor het gebied wordt goedgekeurd. Dit zal echter maar voor een beperkt aantal gebieden gebeuren.
Gewestplan Het gewestplan Sint-Niklaas/Lokeren (goedgekeurd door Koninklijk Besluit van 7 november 1978) bepaalt de specifieke bestemming van het gehele grondgebied van Temse.
Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) Een BPA bepaalt de bestemming van slechts een gedeelte van het grondgebied en primeert op de bestemming die door het gewestplan aan de percelen werd toegekend. Aan de hand van stedenbouwkundige voorschriften en kaarten wordt bepaald welke bestemming en voorschriften aan elk perceel gegeven worden. Een BPA legt vast wat er in de verschillende zones mag gebouwd worden en hoe dat moet gebeuren (bijvoorbeeld de bouwhoogte en materiaalkeuze). Alle BPA's liggen ter inzage op de dienst Ruimtelijke Ordening.
Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP) Bestemmingsplannen die worden opgemaakt na goedkeuring van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS), worden ruimtelijke uitvoeringsplannen genoemd i.p.v. bijzondere plannen van aanleg. Een RUP wordt net als een BPA opgemaakt voor een gedeelte van het grondgebied en primeert eveneens op de bestemming die door het gewestplan aan de percelen werd toegekend. Ook bij een RUP wordt aan de hand van stedenbouwkundige voorschriften en kaarten bepaald welke bestemming en voorschriften aan elk perceel gegeven worden. Een RUP legt eveneens vast wat er in de verschillende zones mag gebouwd worden en hoe dat moet gebeuren (bijvoorbeeld de bouwhoogte en materiaalkeuze) en kan - in tegenstelling tot een BPA - ook beheersmaatregelen opleggen. Ook op provinciaal en gewestelijk niveau worden RUP's opgemaakt. Zowel de gemeentelijke, provinciale als gewestelijke RUP's liggen ter inzage op de dienst Ruimtelijke Ordening.
Stedenbouwkundige verordeningen (SV) Stedenbouwkundige verordeningen leggen voor het grondgebied waarop ze van toepassing zijn een aantal stedenbouwkundige regels vast. Deze regels kunnen heel divers zijn: kwaliteit van gebouwen, vergunningsplichtig stellen van bepaalde werken, lasten bij het uitvoeren van vergunningen enz.
Er worden verordeningen opgemaakt op 2 niveaus:
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
Terug 
|