Ongeveer 8 miljoen ton afval wordt jaarlijks door bouwen, slopen of renoveren veroorzaakt. Ter vergelijking: alle Vlaamse huishoudens samen produceren ‘slechts’ 3 miljoen ton huishoudelijk afval. Selectief slopen en sorteren van bouw- en sloopafval aan de bron is hiervoor de oplossing. Dit betekent dat bij de ontmanteling van een gebouw de verschillende deelstromen die hergebruikt kunnen worden, moeten gesorteerd worden. Zo kan meer dan 85 % van dit afval worden gerecupereerd of kan het terug gebruikt worden als secundaire grondstof (op voorwaarde dat deze niet verontreinigd zijn).
Omdat het niet mogelijk is voor elke herbruikbare afvalstroom een container te voorzien, worden in de praktijk 3 grote fracties onderscheiden. Eerst en vooral moeten de gevaarlijke afvalstoffen worden ingezameld en afgevoerd naar een vergunde inrichting voor verdere verwerking. Hierbij denken we meteen aan asbest maar ook aan rookmelders, verlichtingsarmaturen, transformatoren, verwarmings- en koelsystemen. Deze bevatten vaak schadelijke stoffen voor mens en milieu zoals radioactieve stoffen, cfk’s of andere koolwaterstoffen.
Na het gevaarlijk afval komen vervolgens de herbruikbare materialen als metaal, glas en kunststoffen aan de beurt. Door deze apart in te zamelen kunnen we ze maximaal hergebruiken en recycleren.
Vervolgens is het de beurt aan de steenfractie, deze bestaat uit beton, metselwerk, asfalt, dakpannen en ander steenpuin. Al dit puinafval kan afgevoerd worden naar een puinbreekinstallatie. Na een kwaliteitscontrole door vzw COPRO kan dit gebroken en gezeefde puin (COPRO-gekeurd breekpuin) gebruikt worden voor o.m. het aanmaken van dekvloer of nieuw beton.
Wat er dan nog overblijft is de zogenaamde restfractie zoals kalk, cellenbeton, gips en dakbedekking. Deze zijn moeilijk te recupereren of scheiden en moeten bijgevolg afgevoerd worden naar vergunde instellingen.
Tot slot is het verboden afval te verbranden, te storten of te begraven tenzij in vergunde inrichtingen. Het loont alleszins om deze afvalstroom wat in te dijken.
Info: www.ovam.be
Voor vragen of opmerkingen kan u terecht bij de Milieudienst, tel. 03 710 12 31.
|