Huisnummer

Inhoud

Heb je een bouwgrond gekocht maar weet je niet wat je huisnummer wordt? Verbouw je een eengezinswoning tot een meergezinswoning? Of denk je een extra nummer nodig te hebben voor een bedrijf, een vzw ...?  Vraag je huisnummer dan aan bij de gemeente.

Elk gebouw moet voorzien zijn van een huisnummer: niet alleen gezinswoningen, maar ook gebouwen voor administratief, commercieel of industrieel gebruik. Het vaststellen en wijzigen van de nummering van huizen en gebouwen is een bevoegdheid van de gemeente.

Procedure

Je vraagt het huisnummer aan bij de gemeente:

  • Bij nieuwbouw vraag je een nieuw huisnummer aan voor elke nieuwe woning.
  • Bij een verbouwing van een bestaande woning met één huisnummer naar meer woongelegenheden moet je verschillende huisnummers aanvragen zodat de woongelegenheden erkend kunnen worden als aparte wettelijke verblijfplaatsen.

Voordat er extra nummers toegekend kunnen worden, vraag je een Omgevingsvergunning aan voor het wijzigen van het aantal woongelegenheden.

We wijzen je dan één of meer huisnummers toe. 

Als je eigenaar bent van het gebouw, dan moet je zelf het toegekende nummer aanbrengen op een plaats die goed zichtbaar is vanaf de openbare weg.

Gerelateerde items

Naar top