Honden aan de leiband

In onze gemeente is het verboden honden op de openbare weg, op een openbare plaats, op terreinen, in parken en plantsoenen te laten loslopen. Houd je hond altijd aan de leiband.

Let op: Agentschap voor Natuur en Bos of onze gemeenschapswachten kunnen je een boete geven als je hond los loopt.

3 redenen om je hond aan de leiband te houden

1. Om de natuur te beschermen

Vooral in de lente is de natuur heel kwetsbaar. Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren, fazanten… en ook reekalfjes. Deze kalfjes liggen tijdens hun eerste levensdagen stil in het gras of tussen bladeren en struiken in het bos. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen hen dan in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren angstig waardoor een ouderdier niet (tijdig) terugkeert naar het jonge dier.

Je hond laten spelen of zwemmen in poelen en plassen mag ook niet, omdat het watervogels opschrikt. Deze vogels rusten, vooral tijdens de trekperiode, graag uit op een mooie waterplas om weer op krachten te komen. 

2. Uit respect voor andere bezoekers

Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100 % voorspelbaar. Een hond kan opschrikken en onverwacht reageren. Andere bezoekers appreciëren het meestal niet als ze besprongen of aangeraakt worden door een (natte of vuile) hond. Voor kinderen is een vreemde hond vaak best beangstigend. Ook wandelaars, joggers en fietsers stellen het niet op prijs als een loslopende hond hen ongevraagd benadert of achtervolgt. Elk jaar worden er meerdere bijtincidenten bij joggers en wandelaars gemeld door loslopende honden die onvoorspelbaar reageerden.

3. Om je hond te beschermen

Wist je dat een loslopende hond zélf gevaar loopt? Niet alleen andere honden, maar ook reeën of opgeschrikte paarden kunnen je trouwe viervoeter verwonden. Autowegen die langs de rand van het bos liggen zijn gevaarlijk als je hond te ver weg loopt. Een ongeluk is snel gebeurd. Bovendien zijn loslopende honden die  de natuur in trekken vatbaarder voor ziekten en vreemde beestjes, zoals teken.

Gerelateerde items

Naar top