Fort van Steendorp

Als reactie op de internationale spanningen in de 2de helft van de 19de eeuw startte Belgiƫ met een omwalling (versteviging) rond de Vesting Antwerpen.

Het Fort van Steendorp (1883-1892) is het grootste fort van de buitenste Antwerpse fortengordel en is het laatste dat in baksteen werd gebouwd in BelgiĆ«. 

Ingang Fort van Steendorp

Het was het duurste fort tot dan toe. Het Fort van Steendorp werd uitgerust met droge grachten, wat uitzonderlijk is en uniek in de Vesting Antwerpen.

Tijdens de twee wereldoorlogen werd het Fort van Steendorp zwaar beschadigd door vele bombardementen. Daarna deed het dienst als oefenterrein voor het leger. Ondertussen wordt het fort beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het fort is volledig begroeid en beschermd als monument, de omgeving als landschap.

Door de bakstenen gewelven is het fort een ideale overwinteringsplaats voor meer dan 1 200 vleermuizen van maar liefst 9 verschillende soorten (70 % watervleermuis).

Rond dit militaire bolwerk loopt een prachtige wandelroute van 2 km. Deze route is altijd bereikbaar via verschillende ingangen in de Negenoogstraat, Kapelstraat en Scouselestraat.

Met uitzondering van februari en maart (rustperiode voor de dieren die op het domein wonen) worden gegidste wandelingen op het domein georganiseerd. 

Wie het Fort van Steendorp wil bezoeken, kan kiezen voor een rondleiding op aanvraag met datum naar keuze onder begeleiding van een erkende gemeentegids, ofwel voor een bezoek op vaste data met het Agentschap voor Natuur en Bos.

Meer info over de bezoekmogelijkheden kan je lezen in de flyer onder 'downloads'. Inschrijven kan via de website of via toerisme@temse.be.

Downloads

Gerelateerde items

Naar top