Verplicht chippen en steriliseren van honden en katten

Identificatie en registratie honden en katten

Elke hond en kat moet geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd worden. Zeker wanneer de hond of kat verkocht of weggeven wordt. De persoon die het dier (gratis) weggeeft of verkoopt, is hiervoor verantwoordelijk.

Verplichte sterilisatie van huiskatten

Temse kampt, net als andere steden en gemeenten, met een enorme overpopulatie van zwerfkatten. Dit komt doordat er onvoldoende kennis is over de verplichting van sterilisatie.

De 1+1=6 kattenregel

Een koppel niet-gesteriliseerde en niet-gecastreerde katten brengt gemiddeld zes kittens ter wereld en dat tot 3 keer per jaar. Dat zijn 18 kittens per jaar. Team Dierenwelzijn ontvangt wekelijks meldingen van nesten kittens.

Elke kat geboren na 31 maart 2018 moet verplicht gecastreerd of gesteriliseerd zijn ten laatste op een leeftijd van 5 maanden of wanneer je de kat weggeeft of verkoopt. Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moesten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.

Lokaal Bestuur Temse en Gaia sensibiliseren

Samen met Gaia zet ons Lokaal Bestuur in op het sensibiliseren van de inwoners. Op regelmatige basis zal de Katmobiel Oscar van Gaia onze gemeente bezoeken om inwoners te informeren en te sensibiliseren.
Gaia biedt ook lespakketten aan onze scholen aan.

Naar top