Bloemenweide

Wat is een bloemenweide?

Heb jij al eens gedacht aan een bloemenweide in je tuin? Bloemenweiden zijn goed voor bijen, vlinders en kleine beestjes, mooi om naar te kijken en ze besparen een hele hoop maaiwerk.

Een bloemenweide is een mix van lang gras met wilde planten en bestaat uit meerjarige planten.

Hoe leg je een bloemenweide aan?

 1. Verwijder bv. gras of tegels. Verwijder eventueel aanwezig scherp zand en maak de bodem wat losser.
 2. Koop degelijk, biologisch bloemenweidezaad van inheemse plantensoorten. Kies een zaadmengsel dat past bij de grondsoort van je tuin.
 3. Meng meerjarig bloemenzaad met wat eenjarig zaad om ook het eerste jaar al bloemen te krijgen.
 4. Zaai je grond in. Het najaar is hier het beste moment voor. Je hebt hiervoor ongeveer 2 gram per vierkante meter nodig. Meng het zaad met wit zand en strooi het uit.

Maaien of niet?

Een bloemenweide moet af en toe gemaaid worden. Heb je hele voedingsrijke grond dan moet je drie keer per jaar maaien. Heb je hele schrale grond dan volstaat slechts één keer maaien per jaar. Nog beter is het in fasen maaien, dus niet alles tegelijk.

Wees geduldig

Het eerste jaar is een investering. Doordat de bodem nog vol voedingsstoffen zit, zullen grassen vaak snel groeien en de rest overwoekeren. Het eerste jaar zijn de bloemen dus schaars maar het worden er elk jaar meer.

Wat doe je beter niet?

 • Een bloemenweide aanleggen op verrijkte grond
 • Een bloemenweide maken op een plek die sterk in de schaduw van bomen ligt
 • Uitheemse plantensoorten zaaien
 • Gif gebruiken
 • Te vaak maaien

Voordelen voor de natuur

 • Lang gras in combinatie met kruiden zoals margrieten vormt een ideale leefomgeving voor heel wat dieren zoals vlinders, kevers en sprinkhanen.
 • De vele insecten maar ook de zaden van de planten zijn voedsel voor vogels en egels.
 • Een bloemenweide moet je geen water geven. De meesten van de kruiden en grassen kunnen tegen de droogte. Het aanleggen van een bloemenweide doe je best in een periode dat het vaak regent.
Naar top