Bijzitter of voorzitter bij verkiezingen

Inhoud

Je kan opgeroepen worden om te zetelen als bijzitter of voorzitter in een stembureau op de dag van de verkiezingen. Als voorzitter of bijzitter help je mee om het kiezen in de stemlokalen in goede banen te leiden. De voorzitter duidt ook een secretaris aan.

Voorwaarden

De kandidaten van de deelnemende partijen mogen geen deel uitmaken van een hoofdbureau, stembureau of telbureau. De partijen mogen wel getuigen afvaardigen die kunnen nagaan of de verkiezingen eerlijk verlopen.

Procedure

Aanwijzingsbrief

Je krijgt een aanwijzingsbrief met praktische informatie (locatie van het bureau, startuur,...). Je bezorgt het antwoordformulier:

  • via e-mail (verkiezingen@temse.be)
  • via post met bijgevoegde enveloppe
  • aan de Snelbalie van Burgerzaken (zonder afspraak)

Opleiding en bundel met praktische info voorzitters

Voorzitters krijgen een opleiding en bundel met de nodige praktische informatie over de taken van het bureau en het verloop van de stemming. De voorzitters krijgen ook een overzicht van de opgeroepen bijzitters en het verzoek om zelf een secretaris aan te stellen.

Meld je aan

Je meldt je aan op de dag van de verkiezingen op het uur en de locatie zoals vermeld in de brief. De stembureaus zijn open tot 15 u. Je krijgt koffiekoeken, broodjes, water en frisdrank. De voorzitters brengen meestal koffie mee.

Kan je niet aanwezig zijn op de verkiezingsdag?

Deel dit dan binnen de 48 u. na de kennisgeving mee aan de voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau. De voorzitter beslist onafhankelijk over het al dan niet aanvaarden van je motieven.

Ben je ongewettigd afwezig of te laat, dan kan je gerechtelijk vervolgd worden en een boete krijgen.

Wat meebrengen

Op de dag van de verkiezingen breng je dit mee:

  • je aanstellingsbrief als voorzitter/bijzitter
  • je identiteitskaart
  • je oproepingsbrief (om te stemmen)
  • je rekeningnummer

Als voorzitter breng je extra zaken mee. Bekijk dus zeker je handleiding. De info ontvang je ook tijdens de opleiding.

Prijs

Het presentiegeld bedraagt 50 euro.

Externe links

Naar top