Beelden

Jommeke (1998) en de Lezende Jeugd (1991)

Bibliotheek, Oeverstraat 15

Aan de Bibliotheek zie je het beeld van Jommeke. Temse heeft een reputatie als stripgemeente hoog te houden. Alle bekende striptekenaars van ons land werden hier al in de bloemetjes gezet. In 1998 gaf Jef Nys, de geestelijke vader van Jommeke, de opdracht aan Valeer Peirsman om een bronzen beeld van Jommeke te creëren. Nys schonk het beeld aan Temse. Peirsman maakte ook het andere beeld aan de Bib: de Lezende Jeugd.

Priester Poppe (2000)

Markt 2, Onze-Lieve-Vrouwekerk

Beeld Priester PoppeHilde De Rore

Voor de ingang van de Onze-Lieve-Vrouwekerk staat het beeld van Priester Poppe. Edward Poppe (1890-1924) werd geboren in Temse als zoon van een bakker. In 1916 werd hij tot priester gewijd. Hij was 2 jaar onderpastoor van een Gentse parochie, 4 jaar directeur van een klooster in Moerzeke en 2 jaar geestelijk begeleider in Leopoldsburg. Hij schreef veel gebedenboekjes voor kinderen, vertaald in meer dan 30 talen. In 1999 werd Poppe zalig verklaard. Daarvoor ontwierp Valeer Peirsman dit levensgrote beeld. Het bas-reliëf beeldt het leven van Poppe uit.

Arthur Wilford (1992)

Hoek Markt-Wilfordkaai

Op de hoek van de Markt en Wilfordkaai, recht over het gebouw van de voormalige bloemmolens, vind je een klein parkje met borstbeeld ter herinnering aan Arthur Wilford. De Wilfords waren een belangrijke familie in Temse. Stamvader William Wilford was een Brits immigrant die zich in 1828 als vlaskoopman in Temse vestigde. Hij en zijn nazaten richtten een zeildoekweverij op en waren de eigenaars-zaakvoerders van de Wilfordboten, een permanente bootdienst voor toeristen tussen Temse en Antwerpen. Kleinzoon Albert was een tijdlang burgemeester van Temse, terwijl zijn broer Arthur (1851-1926) de muzikale toer op ging. Hij was een componist en pianist en richtte in 1904 de eerste Nederlandstalige muziekschool op in Brussel.

Kaailopers (1991)

Wilfordkaai

Beeld KaailopersHilde De Rore

Voor de Tweede Wereldoorlog werden op de Wilfordkaai schepen geladen en gelost door mannen die in Temse ‘kaailopers’ werden genoemd. Tussen het laden en lossen doodden ze de tijd met simpelweg nietsdoen. De term werd ook gebruikt voor mannen die veel tijd doorbrachten op de kaai. Sommigen zijn als legendarische volksfiguren in de herinnering blijven voortleven. Drie figuren in deze beeldengroep zijn gebaseerd op mensen die echt geleefd hebben. De vierde staat symbool voor alle kaailopers. Valeer Peirsman voltooide dit bronzen kunstwerk in 1991.

De Tuysscher en de Azijnzeker (1997)

Wilfordkaai

Yoon Thoen

Ook de beeldengroep De Tuysscher en de Azijnzeker is van Valeer Peirsman. De beelden verwijzen naar de spotnamen van de Temsenaars. In de middeleeuwen werden inwoners van Temse spottend ‘tuysschers’ genoemd, wat zoveel betekent als dobbelaars of spelers voor grof geld. Rond de 18de eeuw ontstond de spotnaam ‘azijnzeker’. De naam komt van de vele azijnbrouwerijen die toen actief waren in Temse. Tegelijk is het een verwijzing naar het dialectwoord ‘zeker’ of ‘zeiker’, wat zuurpruim betekent.


De Schelde (1958) en De Golven (1964)

Scheldebruggen

Beeld De ScheldeJulien Heerwegh

Aan beide kanten van de Scheldebruggen op grondgebied van Temse liggen 2 naakte vrouwen: de monumentale bronzen beelden De Schelde (1958) en De Golven (1964).  Ze zijn van de Temsese beeldhouwer Karel Aubroeck, de man die ook het ruiterstandbeeld van Koning Albert I aan het sluizencomplex De Ganzenpoot in Nieuwpoort ontwierp.


Arduinen leeuw (1880)

Scheldepark, Kasteelstraat 85

Wie in het Scheldepark gaat wandelen, komt hem ongetwijfeld tegen: de arduinen leeuw. Vandaag ligt hij rechtover het zwembad, maar meer dan 200 jaar geleden bewaakte hij nog de ingang van een classicistisch kasteel (1787-1965). Het beeld werd in de 19de eeuw vervaardigd door de Sint-Niklase kunstenaar Frans Van Havermaet (die ook het beeld bovenaan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Sint-Niklaas ontwierp) in opdracht van toenmalig kasteelheer Louis Janssens-Smits. De leeuw staat als koning der dieren symbool voor macht en moed, maar weerspiegelde ook de opvattingen van de Vlaamsgezinde kasteelheer (denk daarbij aan de leeuw van Vlaanderen, die afgebeeld staat op de Vlaamse vlag). Als senator streed Louis Janssens-Smits voor de bescherming van de Vlaamse Letterkunde en was medestichter van het Davidsfonds-Waasland.

De Heilige Amelberga (1964)

Conscienscestraat

Beeld Heilige Amelberga VlietparkErwin De Meirleir

In de Consciencestraat ligt een klein parkje, een restant van het vroegere kasteelpark dat met de komst van de Scheldebrug afgescheiden werd. Het park kreeg de naam Vlietpark naar de Vliet, een waterloop die hier vroeger stroomde, maar nu is overkapt. Sinds 1964 prijkt er het bronzen beeld van de patroonheilige Amelberga, een creatie van de Temsese beeldhouwer Karel Aubroeck.


Den Toeter (2000)

Durmedijk nabij veerdienst Tielrode

Yoon Thoen

Aan het Durmeveer staat het standbeeld van de veerman Cyriel Van Bogaert, beter bekend als ‘den Toeter’ die 60 jaar lang het veer tussen Hamme en Tielrode bediende. Het kunstwerk uit 2000 is van Valeer Peirsman.


Overige beelden

  • Als de vos de passie preekt (Reynaert de vos) (2000) van Albert De Smedt - Velle, Temse
  • Bas-reliëf Kaailopers (2000) van Harry Verbeke - De Watermolen, Wilfordkaai 23
  • Bas-reliëf Jommeke & co (2006) van Harry Verbeke - AC De Zaat (5de verdieping), Frans Boelplein 1
  • De Verwelkoming (1995) van Armand Loveniers - Kouterstraat 3
  • De Zaaister (2003) van Albert Beirnaert - pleintje Dorpstraat - Priesterage, Elversele
  • De Zaatman (2005 – volksnaam van Boelwerfarbeider) van Noël Van Cauwenbergh - Orlaylaan (rotonde)
  • Dr. Jozef Peeters (2005) van Valeer Peirsman - oud-gemeentehuis, Gelaagstraat, Steendorp
  • Duiker (2007) van Pat Riské - toegang Scheldebad, Kasteelstraat
  • Groeiende Stad (1976) van Sophia Scheltjens-Smit - Vuurkouter, Steendorp
  • H. Amelberga-beeld (18de eeuw) van onbekende kunstenaar - De Watermolen, Veerstraat
  • H. Amelberga (1910) van Matthias Zens - gevel gemeentehuis, Markt
  • H. Amelberga (1987) van Valeer Peirsman - O.L.V.-kerk, Markt
  • Kerkhofblommen (2006) van Noël Van Cauwenbergh - kerkhof, Vroonhoflaan
  • Kijkend naar de Stilte (de kikker) (1992) van Albert De Smedt - Durmedijk aan veerdienst, Tielrode
  • Kom (1999) van Maarten Michielssens - Schuttershof, Elversele
  • Leeuw (ca. 1880) van Frans Van Havermaet - Scheldepark, Kasteelstraat
  • Moeder en Kind (1982) van Valeer Peirsman - Mariadal
  • Monument Huize Vincent (2010) van Paul Dekker - Antwerpse Steenweg 103, Tielrode
  • Onderweg (2004) van Noël Van Cauwenbergh - Stationsplein
  • Sint-Joris en de draak + De uil (2008) van Valeer Peirsman - Sint-Jorisstraat
  • Symfonie van hard en zacht (2006) van Paul Dekker – Hoogkamerstraat 1 (Muziekacademie)
  • Watervliegtuig Donnet-Lévêque (2012) – klasgroep lassen – Lyceum aan de Stroom - Wilfordkaai

Gerelateerde items

Naar top