Insectenhotel

Een insectenhotel geeft aan nuttige soorten insecten een geschikte plek om zich voort te planten. Insecten zorgen mee voor het bestuiven van gewassen, ze helpen bij het bestrijden van plaaginsecten zoals bladluizen en zijn voedsel voor andere dieren zoals vogels, egels... Insecten zijn van onschatbare waarde voor de natuur en ons ecosysteem.

Zodra de zon door de wolken breekt en het warmer wordt, gaan solitaire bijen op zoek naar een plek om zich te nestelen. Meestal zijn de eerste bezoekers van het insectenhotel de gehoornde en rosse metselbijen, die op zoek gaan naar het perfecte buisje om eitjes in af te zetten. Afhankelijk van het type hotel dat je hebt, kan je naast wilde bijen ook andere gasten verwachten, denk maar aan lieveheersbeestjes, gaasvliegen, vlinders, oorwormen...

Waar hang je een insectenhotel op?

  • Hang de kast bij voorkeur op een zonnige plek of in de halfschaduw. Het aantal uren zon per dag is essentieel. Bescherm het insectenhotel goed tegen regen en wind.
  • Om te kunnen leven, hebben insecten nectar nodig. Kies daarom een plek met veel nectarrijke bloemen of maak je tuin aantrekkelijk voor insecten door bloemen of planten te zaaien.
  • Hang het insectenhotel bij voorkeur tussen 1 en 2 meter hoogte.
  • Laat het insectenhotel altijd op dezelfde plek staan en verplaats het niet.
  • Voorzie ook een deel met takjes of stro vooral voor vlinders en lieveheersbeestjes is dit nuttig.

Onderhoud

Het is niet nodig om het insectenhotel een grondige schoonmaakbeurt te geven, laat de natuur zijn gang  maar gaan. Een insectenhotel is meestal na 2 tot 3 jaar aan vervanging toe, omdat er minder insecten het hotel zullen bezoeken.

Naar top