Fort van Steendorp - gegidste bezoeken Afdrukken

 

Voor wie op zoek is naar een boeiende en verrassende uitstap met familie, vrienden of vereniging, is een kennismaking met het Fort van Steendorp zeker een aanrader: je bezoekt niet alleen een prachtig natuur- en wandelgebied maar ook een boeiend stuk militaire geschiedenis.

 

Het Fort, gebouwd in 1883-1892 in baksteen, is het grootste fort van de Antwerpse fortengordel en is intussen volledig met bos begroeid. Het wordt als monument beschermd, net als het landschap eromheen. Het Fort is alleen toegankelijk onder begeleiding. Het wandeltraject rondom het Fort (+/- 2 km) is wel permanent bewandelbaar voor het publiek.

 

Wie het Fort van Steendorp wil bezoeken, krijgt twee opties: ofwel kan men kiezen voor een vast maandelijks bezoek (thema's: algemene geschiedenis en natuur), ofwel voor een rondleiding op aanvraag (thema: WO I). 

 

P12007701

 


 

1. Vaste maandelijkse bezoeken

 

Het Fort van Steendorp is niet alleen interessant vanwege haar rijke geschiedenis, maar ook vanwege haar functie als biotoop voor allerlei planten- en diersoorten. De bakstenen gewelven van het Fort vormen bijvoorbeeld een belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen. Hun populatie is daardoor zelfs aangegroeid tot meer dan 1000 exemplaren van maar liefst 9 verschillende soorten.

  

Deze geleide wandelingen zijn een initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos, in samenwerking met het Gemeentebestuur, Ecotest vzw, het Vlaams Vestingbouwkundig Centrum Simon Stevin en Natuurpunt-vleermuizenwerkgroep. 

 

 


Voor individuen

Wanneer: elke 1ste zaterdag van de maand (april - dec.)

Vertrekuur: 14 u. (april - okt.) of 13.30 u. (nov. - dec.)

Vertrekplaats: toegangshek Fort, Kapelstraat 202

Prijs: € 2 per persoon (max. 25 personen in totaal)

Inschrijven: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. - 03 771 51 31

 

 

Voor groepen


Wanneer: elke 3de zaterdag van de maand (april - dec.)

Vertrekuur: 14 u. (april - okt.) of 13.30 u. (nov. - dec.)

Vertrekplaats: toegangshek Fort, Kapelstraat 202

Prijs: € 50 per groep van max. 25 personen

Inschrijven: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. - 03 771 51 31

 


 

2. Bezoeken op aanvraag

 

Het Gemeentebestuur organiseert in samenwerking met gids Roger Andries ook de mogelijkheid om het Fort van Steendorp te bezoeken in het kader van de herdenking van Wereldoorlog I. Zowel individuele, kleine groepen (familie- of vriendenkringen), als grotere gezelschappen (verenigingen e.a.) kunnen tussen 15 april en 15 januari een bezoek aanvragen op een zelf gekozen tijdstip.

 

De gegidste rondleiding biedt  twee keuzemogelijkheden:

  1. Een bezoek aan het Fort, met informatie over de artillerie-ingang, de binnenplaats en de ingang van de rechter halve caponnière met lift en kruitkamer. Ook de noordelijke wallen worden bezocht (met enig klimwerk). Het te bezoeken gedeelte van het Fort is vlot begaanbaar voor groepen, ondanks de begroeiing.
  2. Een bezoek aan het Fort, voorafgegaan door een PowerPointpresentatie, die de plaats van het Fort behandelt in het defensieconcept van België vóór de Eerste Wereldoorlog, de krijgsverrichtingen tot de terugtocht uit het Waasland, de opbouw van het Fort van Steendorp en zijn geschiedenis na Wereldoorlog I.

Wanneer: zelf te bepalen (in afspraak met de gids)

Vertrekuur: zelf te bepalen (in afspraak met de gids)

Vertrekplaats: bij het volledige programma, inclusief ppt, start men aan het Natuurhuis (Kapelstraat 170A), bij uitsluitend het fortbezoek start men aan het Fort (Kapelstraat 202)

Prijs: € 20 per gids per uur + € 10 verplaatsingskosten

Aantal: maximum 30 personen

Inschrijven: Roger Andries ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. - 0496 83 43 16)

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 03 oktober 2017 10:01
 
 
Banner

Toeristisch Infokantoor

Gemeentehuis, Markt 1
9140 Temse
tel. 03 710 12 00
fax 03 771 94 34
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Diensthoofd Toerisme

Lore Baeck
Gemeentehuis, Markt 1
9140 Temse
tel. 03 710 12 00
fax 03 771 94 34
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Openingsuren:
Maandag tot vrijdag
09.00 – 12.00 u.
13.00 – 16.30 u.
Van juli tot september
ook in het weekend
10.00 – 16.00 u.

Favorieten |  Abonneer | Share on facebook | delen op twitter Share on Twitter