Home
Brouwerij VBDCK in Tielrode lanceerde de nieuwe KEREL Afdrukken

 

toerisme bier Kerel fles  

In Tielrode, waar ooit het streekbier KEREL werd geboren, is binnenkort een volledig vernieuwde brouwerij te vinden.

Op maandag 26 juni, tijdens een persvoorstelling, lanceerde de familie De Cock van brouwerij VBDCK 6 verschillende versies van het streekbier KEREL op basis van de originele gistsamenstelling. De ‘oude KEREL’ werd die dag begraven en de geboorte van de nieuwe KEREL werd uitgebreid gevierd.

De KEREL Stout, Saison en Grapefruit IPA zijin verkrijgbaar in geselecteerde horeca- en gespecialiseerde handelszaken en via de webshop van www.vbdck.be. Via de webshop kunnen ook nog andere variëteiten besteld worden, zoals Dark IPA, Pink Imperial en Bière de garde.

De dorpelingen van Tielrode werden door de familie De Cock persoonlijk betrokken in dit nieuwe verhaal. Op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli organiseerde de familie een groot volksfeest voor de Tielrodenaren, die dan de nieuwe brouwerij mochten bezoeken en de nieuwe KEREL konden ontdekken. Elke inwoner ontving een uitnodiging van de brouwerij. Ook ontvingen de Tielrodenaren een gratis KEREL-paspoort, waarmee ze zich konden registreren op de www.vbdck.be om levenslang korting te genieten op KEREL.

 

Van brouwerij Verbeeck-Back tot De Cock

 

toerisme Bier Kerel 4 familieleden kl form

Toen de familie De Cock in 2015 het oude brouwerijgebouw van de familie Verbeeck-Back in Tielrode kocht, hadden ze geen idee welke rijkdom er verscholen lag in de oude kelder. Iedereen veronderstelde dat het populaire streekbier KEREL, dat door Jules Verbeeck en Laura Back vanaf 1908 werd gebrouwen, verloren was gegaan. De brouwerij, actief sinds 1867, sloot haar deuren in 1966 en alle originele bieren gingen verloren… behalve één flesje, dat in de kelder onder een berg puin verscholen lag. De inhoud van het flesje werd door het VBDCK-brouwteam en een team van Belgische experts geanalyseerd om het gist-DNA te achterhalen. Dankzij grondig onderzoek wordt diezelfde gist sinds kort opnieuw gebruikt in de vernieuwde brouwerij VBDCK Brewery (Verbeeck-Back-De Cock).

KEREL is een iconisch bier. In 1908 brouwde Jules Verbeeck de eerste versie ervan. In het begin was dit enkel bier van hoge gisting maar later schakelde hij als eerste brouwer in de streek over op een nieuwe bereidingswijze. Uiteindelijk werd hij bekend voor zijn lage gistingsbier, tafelbier, kriekenbier en uiteindelijk het KEREL-bier.

VBDCK is veel meer dan een brouwerij. Het is een plek waar je mee kan helpen brouwen, proeven, ervaren, tot rust komen - of net niet- en overnachten in één van de KEREL-kamers. Ook de vroegere brouwerswoning wordt grondig gerenoveerd door Input/Output Architecten in samenwerking met het bureau Zware Jongens, dat het volledige concept ontwikkelde.

In de tasting room, de nieuwe aanbouw met veel glas en zicht op de tuin, boomgaard, petanquebaan en grazende schapen (die je naar wens ook mag helpen scheren), kan je proeven van KEREL, terwijl de kerktoren van Tielrode voor jou opduikt. Maar vergis je niet, paters zijn aan het KEREL-bier niet te pas gekomen.

Na de zomer opent ook de B&B met 8 kamers en een SPA-ruimte, waar je o.a. ondergedompeld zal worden in een ‘hop floating’-bad. Uitzonderlijke licht- en geluidseffecten brengen je onmiddellijk in een eigenzinnige sfeer.

In de tuin legde de familie De Cock een boomgaard aan met geënte kriekelaars, afstammelingen van de enige overgebleven eeuwenoude kriekelaar. Op die manier hopen de familieleden opnieuw de echte Schaarbeekse krieken te kweken en te gebruiken in de brouwerij.

Om de KEREL-experience nog een niveau hoger te tillen, kan professioneel ballonvaarder en VBDCK-eigenaar Philippe De Cock jou vanuit de tuin ook meenemen op een ballonvlucht.

 

 

Laatst aangepast op maandag, 14 augustus 2017 09:55
 

Favorieten |  Abonneer | Share on facebook | delen op twitter Share on Twitter