Home
Asbestveilig Vlaanderen. Verbouwingswerken gepland? Vermijd asbest in de hand. Afdrukken

 

   miwa logo 2017 klein

Wist je dat er naar schatting in Vlaanderen nog ongeveer 2 miljoen ton asbesthoudende materialen in en rondom onze woningen, scholen, bedrijven en openbare gebouwen zitten? Het merendeel van het asbest is nog aanwezig in de vorm van dak- en gevelbekleding zoals asbestcement golfplaten. Dergelijke ‘hechtgebonden’ asbesttoepassingen vormen geen acuut risico voor milieu en gezondheid, maar kunnen door veroudering wel asbestvezels vrijgeven wanneer ze verweren of afbrokkelen. En dan wordt het schadelijk voor de gezondheid.

Werd jouw huis gebouwd tussen 1960 en 1998? Dan is de kans groot dat gewerkt werd met asbesttoepassingen in je woning (keuken, badkamer, op het dak).

MIWA lanceert een proefproject rond asbestverwijdering i.s.m. OVAM

Hierbij wordt gefocust op 2 toepassingen:

  • Asbesthoudende vinyltegels en -lijm
      pictogram asbesthoudend klein 

Velen weten niet dat oude vinyltegels asbest kunnen bevatten. Ook de lijm die werd gebruikt om vinylvloeren te bevestigen, is dikwijls asbesthoudend. Gevolg: de vloer wordt zonder bescherming verwijderd en vervolgens wordt het stof duchtig bijeen geveegd. Die losse asbestvezels zijn een gevaar voor de gezondheid en het milieu.

  • Asbesthoudende golfplaten

Een andere voolvoorkomende asbesttoepassing is golfplaten. De gekende 'bloemetjes' op de oude daken of het honingraatmotief aan de binnenkant van de platen wijst hierop.

 

Meer info op www.miwa.be/asbest.

 

Oproep

Plan jij verbouwingswerken de komende maanden (april - mei - juni) en moeten er hierbij oude verlijmde vinylvloeren verwijderd worden die volgens jou asbest bevatten?

Surf dan vandaag nog naar www.miwa.be/asbest en registreer je. Wie weet  helpt OVAM je binnenkort bij de verwijdering van je asbesthoudende vinylvloeren. En dat helemaal gratis!

 

Vlaanderen asbestveilig tegen 2040?

Dat kan alleen met jouw hulp. Hoe herken je asbest en wat doe je ermee? Antwoorden op deze vragen en meer via www.asbestinfo.be

Laatst aangepast op woensdag, 19 april 2017 12:17
 

Favorieten |  Abonneer | Share on facebook | delen op twitter Share on Twitter