Home
Herdenking: 100 jaar geleden sneuvelden de gebroeders Van Raemdonck Afdrukken

 

   cult Gebrs VR brochure cover

Op 26 maart 2017 was het 100 jaar geleden dat Edward en Frans Van Raemdonck samen sneuvelden. Het broederpaar uit Temse ging de geschiedenis in als symbolen van broederliefde en de Vlaamse strijd aan de IJzer. Mede door de omstandigheden van hun dood groeiden zij uit tot Vlaanderens populairste IJzersymbolen.

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van hun sneuvelen worden zij op meerdere plaatsen onder diverse vormen herdacht. Temse, de geboorteplaats van de gebroeders, beet de spits af op zondag 12 maart in de feestzaal van het gemeentehuis met o.a. een film over de gebroeders, een voordracht van een paar gedichten en voorlezing van een brief van Frans Van Raemdonck. Verder werden de postzegel (mijnzegel), de gelegenheidsbrochure en de strip rond de broer, officieel voorgesteld.

 

Postzegel (‘mijnzegel’) Gebrs Van Raemdonck

N.a.v. de 100ste verjaardag van het sneuvelen van de gebroeders Van Raemdonck heeft de Koninklijke Postzegel- en Erfgoedkring Temse een ‘mijnzegel’ uitgegeven met de broers als illustratie. Een ‘mijnzegel’ is een postzegel, uitgegeven door een particulier of vereniging, die dezelfde waarde en mogelijkheden heeft als een officiële postzegel, maar enkel in het binnenland kan gebruikt worden. Hij geldt voor onbepaalde tijd. De illustratie op de zegel is de foto van het bidprentje uit 1917. Prijs: 15 euro per vel (= 10 zegels).

Verkrijgbaar bij:

  • Walter Jansegers, Kardinaal Cardijnlaan 15, Temse, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
  • Dienst Toerisme, Gemeentehuis (gelijkvloers), Markt 1, Temse, tel. 03 771 51 31, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Gebrs Van Raemdonck affiche   

Tentoonstelling '100 jaar geleden sneuvelden de gebroeders Van Raemdonck' - 9 tot 30 april 

Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16

Org.: Gemeentebestuur i.s.m. Cultuurcentrum

 

Organisatie: Gemeentebestuur Temse i.s.m. het Provinciebestuur, Vlaamse Vredesvereniging VOS, OVV Temse, GVK, Culturele Vereniging Spirit, Aan De IJzer, Kon. Postzegel- en Erfgoedkring Temse, stadsbestuur Ieper.

Laatst aangepast op donderdag, 06 april 2017 10:38
 

Favorieten |  Abonneer | Share on facebook | delen op twitter Share on Twitter