Home
Over de bloemetjes en de bijtjes... Verbijsterende bijen en Dronebee Afdrukken

 

  bijen klein 2017 

Temse wil samen met de provincie Oost-Vlaanderen bijenlevens redden

Het is stilaan een bekend en zorgwekkend verhaal. Niet alleen de honingbijen, maar ook de populaties wilde bijen en andere nectarminnende insecten staan sterk onder druk. Door diverse redenen (o.a. gebruik bepaalde bestrijdingsmiddelen, inteelt, Varroa-mijt…) sterft een aanzienlijk deel van de populatie na de winterperiode.

Het belang van deze bestuivers mag niet worden onderschat. Een groot deel van onze voedselproductie hangt van hen af. Denk maar simpelweg aan appelen en peren.

De Provincie Oost-Vlaanderen rekent daarom opnieuw op het enthousiasme en de hulp van de steden en gemeenten om bijenvriendelijke bloemenmengsels in te zaaien. Je herkent een bijenvriendelijk perceeltje aan het infobord.

Gezien het groot belang voor de landbouwteelten kunnen ook land- en tuinbouwers (met landbouwnummer) een bijenvriendelijk bloemenmengsel aanvragen.

Scholen, (natuur)verenigingen, … hebben een sensibiliserende taak door het inzaaien in de schooltuin of een natuurterrein. Ook zij kunnen het bloemenmengsel aanvragen.

 

Info en aanvraagformulieren: www.oost-vlaanderen.be/bijen. De bloemenmengsels kunnen voor onze regio, afgehaald worden op 17 maart, tussen 9.30 en 12 u., op recreatiedomein De Ster in Sint-Niklaas.

 


 

dronebee 2017   

Gratis zakje bloemenzaad ten voordele van bijen

Dronebee Project is een organisatie die zich inzet om het bijenbestand te helpen vergroten. Zij doet beroep op de inzet van de gemeenten - ook Temse - en hun inwoners om zijn actie mee te ondersteunen door een afhaalpunt voor zakjes bloemenzaadjes te voorzien.

Ieder zakje bevat zaadjes van bladrammenas, klaproos, mosterdzaad, rode klaver en boekweit en de hoeveelheden zijn voldoende om enkele vierkante meters in te zaaien. Ook nadat aan het einde van het seizoen de plantjes uitgebloeid zijn en verdwijnen, doe je de natuur een plezier door alles te laten zoals het was tot het volgende seizoen. Dan kan je terug het stukje platleggen en eventueel bij zaaien. Doordat je de plantjes liet staan, zullen er spontaan een aantal plantjes terugkomen omdat je ze de kans gaf zaadjes te laten vallen. Ook de vogeltjes kunnen tijdens de winter hiervan genieten.

 

In Temse kan ieder gezin 1 zakje bloemenmengsel afhalen (zolang de voorraad strekt) aan de Infobalie van AC De Zaat en dit van maandag 10 april tot vrijdag 15 april (tijdens openingsuren).

 

Info: www.dronebee.be

 

 

Laatst aangepast op donderdag, 16 februari 2017 15:51
 

Favorieten |  Abonneer | Share on facebook | delen op twitter Share on Twitter